onsdag 10 mars 2010

Bokstaven P

Bokfrågornas ABC hos Lilla O har nått sextonde bokstaven:

1. Pseudonymer används ibland av författare. Vad tycker du om det? Vilken pseudonym skulle du rekommendera oss att läsa?
Jag förstår anledningen att använda pseudonym om man på grund av det man skriver riskerar att behandlas annorlunda, till och med att förföljas, eller om man vill skapa ett alter ego inom en annan genre vilket är en vanlig anledning. Så var nog även fallet med Kepler men där skapade spekulationerna om vem som kunde vara författaren en hysteri som istället framstod som ett försäljningsknep och det hela blev väldigt märkligt.

Jag gillar Gillian Rubinstein som Lian Hearn och berättelsen om släkten Otori i ett fiktivt historiskt örike.

2. Vem är din favoritpappa i litteraturens värld?
Det är oftast de frånvarande eller avvikande papporna som får utrymme, vilket kan bli lite tjatigt. Jag gillar Arthur Weasley skarpt, en modig, tolerant och närvarande förebild inte bara för sina egna barn men även för Harry och Hermoine.

3. Popularitet vs. kvalitet. Vad har du för åsikter om detta dilemma?
Det ena utesluter inte det andra så jag ser det inte som något dilemma, det handlar om tycke och smak och ditt val som läsare. Men fenomenet att ökad försäljning minskar statusen är intressant. För visst, jag kan själv bli lite anti om något är för populärt så jag undviker helst topplistor, inte för att jag tror att böckerna är sämre, jag vill bara inte göra samma sak som alla andra.

Sedan finns det exempel på författare som jag inte vill läsa för att jag faktiskt tror att de är dåliga eller ointressanta, och det gäller både topplisteböcker och prisvinnare.

4. Pocket eller inbunden?
Jag gillar pockets framför allt på resande fot, men det är inte alla böcker som funkar i pocket. Är det en tjock bok och texten blir för liten läser jag hellre den inbundna, även om det blir tyngre. Vi köper definitivt mer hårdpärm, men vår stringpockethylla är vacker som en tavla, det håller även min sambo som älskar inbundet med om.

3 kommentarer:

 1. Jag skulle också vilja ha en fin pockethylla men gudarna vet var jag skulle få plats med den...

  SvaraRadera
 2. Ja det är ju det där med plats...
  Inte för att det hindrar mig. Jag bygger högar i hela huset. Kan också vara lite tvärtemot och inte vilja läsa allt som alla andra gör, men samtidigt brukar popularitet och pris göra mig nyfiken.

  SvaraRadera
 3. Å, Arthur Weasley, hvordan kunne jeg glemme ham! Superpappa!

  SvaraRadera