onsdag 12 maj 2010

X - bokstävernas ABC

I bokfrågornas ABC hos Lilla O blev det precis som jag fruktade svåra frågor i veckan. Innan jag tar långhelg och åker på minisemester levererar jag i alla fall några svar på X:

1. XXX avslutar brev med kyssar. Någon bokkyss du minns mer än någon annan?
Nej tyvärr är jag nog ingen stor romantiker som lägger kyssar på minnet.

2. Malcolm X tillhör de stora ledarna i världshistorien. Berätta om en bok som handlar om en eller flera ledare.
Conn Igguldens Kejsarserie är en dramatisering av Julius Caesars liv, från uppväxten via hans framgångar som härförare till politiker och "Et tu, Brute!"

3. Mina barn är så små att hemmet fortfarande är fritt från xbox eller någon annan spelkonsol. Trots detta (eller just därför) vill jag att du berättar vilken bok du skulle vilja göra om till spel för just xbox (för bokstavens skull då…).
Jag är ingen tv-spelsfantast men gillar frågesport så kanske kan man kombinera "1000 places to see before you die" med "1001 filmer du måste se innan du dör" och "1001 böcker du måste läsa innan du dör" till något kul. Inte så actionspäckat dock, kanske kan man svara på frågorna i coola dräkter hoppandes genom eldhav samtidigt som man duckar för svärd?

4. Den som lider av xenofobi är rädd för det som är främmande. Främlingsfientlig med andra ord. Har du läst någon bra bok som handlar om detta?
Året är 1918 och det bubblar av motsättningar i Amerika. Vita mot svarta, amerikaner mot européer, FBI mot fackföreningsanslutna, fattiga mot rika och så vidare, alla är rädd för någon. I Dennis Lehanes Ett land i gryningen träffas Danny Coughlin och Luther Laurence i den turbulenta tiden som följer första världskriget och blir vänner trots stora olikheter.

1 kommentar:

  1. Har inte läst Ett land i gryningen, men den låter bra! Skulle gärna spela ditt spel också, gillar egentligen inte dataspel, men vad gör man inte för bokstaven X?

    SvaraRadera