tisdag 25 maj 2010

Regnbågens alla färger

Det är oerhört populärt med färger i boktitlar, speciellt på deckare verkar det som. Svenska förlag slänger gärna in en färg i sin översatta titel hur långsökt det än kan verka, men färg är en stark symbol och något vi känner igen. Veckans tematrio hos Lyran handlar om just färger i titlar.

Vilken kick det var att vara ung tjej 1996 och få Nina Björks smarta och roliga betraktelse om feminism och kvinnlighet i händerna. Under det rosa täcket blev omdebatterad, älskad och mångas första möte med feministisk litteratur.

Silvertronen är den sjätte delen i C.S Lewis serie om landet Narnia och den första utan syskonen Pevensie. Kung Caspians son hålls fånge i underjorden och Aslan tillkallar hjälp från äventyrslystna barn av vår värld för att rädda prins Rilian.

Sagan om det röda äpplet, berättelsen om mannen i kostym som lägger ett äpple att mogna i solen och det lilla äventyr som följer väcker starka och goda minnen från min barndom. Grattis Jan Lööf som avslöjades som vinnare av Selma Lagerlöfs litteraturpris här om veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar