onsdag 19 maj 2010

Robin Hood

Den engelska armén är på väg tillbaka från Richard Lejonhjärtas kostsamma korståg och under en av plundringarna på väg tillbaka genom Frankrike dödas Kung Richard. Av en slump faller det på en grupp bågskyttar att leverera beskedet och föra hem kungens krona. Dessa bågskyttar är inga mindre än Robin Longstride, Will Scarlet, Little John och Allan A'Dayle. Hemma i England går folket på knäna och det bubblar av missnöje över de hårda villkoren som prins Johns styre innebär. Den nye kungen behöver dock snart hjälp av folket eftersom Frankrikes flotta planerar ett anfall, men folket letar kanske efter en ny ledare?

Legenden om Robin Hood är klassisk och välkänd. Brian Helgeland och Ridley Scott förvaltar den väl och ger oss en lite annorlunda version av händelserna som föregår att Robin Longstride blir den laglöse Robin Hood. Det är en bra ensemble, varav många anlitas frekvent av Ridley Scott. Russell Crowe och den alltid lika underbara Cate Blanchett, båda urspungligen från Australien, gör utmärkta porträtt av saxiska Robin och Lady Marion. Som väntat axlar Crowe rollen som hjälten Robin Hood med den äran.

Jag sitter och väntar på att jag ska tycka det är fånigt och gammalt, och det finns vissa scener jag tycker är överflödiga, men sammanlagt faller jag även för 2010 års version av Robin Hood. Det är ett klassisk "low-tech" äventyr, pilbågar, svärd, häst och lans och lite varsam romantik mellan Robin och Marion. Kampen för frihet är dessutom tidlös, den pågår skrämmande nog fortfarande i vissa delar av världen.

2 kommentarer:

  1. Den här filmen vill jag verkligen se men jag har inte tagit mig iväg än. kanske, kanske kan det bli i helgen... Kull att du gillade den i alla fall.

    SvaraRadera
  2. Helena: Hoppas du kommer dig på bio!

    SvaraRadera