torsdag 20 maj 2010

Bokfrågornas ABC - del 25

Varje vecka ser jag fram emot bokfrågornas ABC och även om Lilla O känner att hon får värka fram frågor så här i slutet av alfabetet så är det alltid roligt . I veckan är det dags för Y:

Yggdrasil är världsträdet med tre rötter i den nordiska mytologin där de tre nornorna bor. Berätta om en bok där mytologi har betydelse.
I utmärkta Penelopiaden av Margaret Atwood befinner sig Penelope i dödsriket varifrån hon berättar sin version av Odysseus långa frånvaro från och återkomst till Ithaka. Här finns det gott om gudar, najader, cykloper och andra mytologiska figurer.

Kan du berätta om en riktigt ytlig bok som du har läst?
Många har passerat genom åren, men för att få plats med annat försvinner de riktigt ytliga böckerna från minnet lika fort som man lägger den ifrån sig. Passande nog kommer jag att tänka på Hopplös och hatad av alla där Toby Young berättar om sin misslyckade tid på Vanity Fair och den kändisfixerade och ytliga värld han så hett eftersträvade.

Yta kan i vissa fall vara avgörande för hur böcker betraktas. Vilket är det vackraste/bästa/coolaste/fulaste/tråkigaste bokomslag du vet?
Jag tycker det är både fult och tråkigt med en bild på författaren på omslaget samt när omslag görs om med bilder från filmen eller tv-serien som följer.
Vackra:
Coola:

Finns det någon avslutad bokserie som du önskar att det fanns ytterligare böcker i?
Häromdagen läste jag till min förtjusning att Dennis Lehane kommer med ännu en Kenzie & Gennaro deckare i höst, Moonlight Mile, så nu behöver jag inte önska längre!

1 kommentar:

  1. Tycker inte heller om omslag med författaren på. Vet inte varför, men det känns både ointressant och lite väl ego. Möjligen funkar det med författaren på en självbiografi, annars säger det ju ingenting om bokens innehåll.

    SvaraRadera