tisdag 15 december 2009

Tematrio – Vänskap

Hos Lyran är veckans tema något så fint som vänskap. Jag associerar vänskap till mycket inom litteraturen, allt från de många vänskaper som skildras, till att böcker kan kännas som vänner eller att en vän delar med sig av ett boktips som du bara inte får missa. Jag gillar de lite udda vänskaperna, människor som otippat och något motvilligt hittar varandra. Har ni inte sett filmen The station agent rekommenderar jag den varmt på temat vänskap.

Berätta om tre böcker som handlar om vänskap!

Om en pojke av Nick Hornby: Rike slackern Will drar en vals för att få kontakt med ensamstående mammor och får udda Marcus på halsen. Det är svårt att veta vem som avses vara pojken i titeln för den vuxne är något omogen och 12-åringen lillgammal men den vänskap som växer fram är härlig att läsa om.

Dårskaper i Brooklyn av Paul Auster: Nathan Glass, hans brorson Tom och dennes chef Harry träffas på ett antikvariat i Brooklyn och trots sina olikheter utvecklas en vänskap som tar dem ut på äventyr och ur fokuseringen på sina egna bekymmer och misslyckanden.

Kan inte låta bli att nämna Mamma Mu och Kråkan där Jujja och Tomas Wieslander likt många vuxenböcker skildrar ett förhållande genom vått och torrt. Kråkans bitterhet och Mamma Mus tålamod och nyfikenhet leder till många prövningar men de alltid hittar tillbaka till varandra eftersom de har en stark vänskapsgrund att stå på. Tidlöst.

1 kommentar:

  1. Dårskaper i Brooklyn väntar på mig i bokhyllan. Mamma Mu och Kråkan älskas av alla i detta hus.

    SvaraRadera