måndag 21 december 2009

Eftersom jag älskar film kan jag inte motstå Lilla O's filmfrågor:

Berätta om:
1. en film som fick dig att skratta
Juno, om kaxiga tonårstjejen Juno som blir oplanerat gravid, tycker jag är smart och charmig.
2. en film som fick dig att gråta
Wilbur wants to kill himself grät jag så jag hulkade i biosalongen, samtidigt är det en härlig, varm och rolig film. Danska Lone Scherfig har skrivit manus och regisserat och jag älskar dansk film, även om denna utspelar sig i Skottland.
3. en film som finns i dina tankar trots att det var länge sedan du såg den
Hotel Rwanda är en mycket bra film och jag kan ofta tänka på det otroliga i att krig, förföljelser och massmord fortfarande pågår runt om i världen.
4. en film om en ny början
Harry Potter och de vises sten. Tänk att på din 11-års dag få en biljett bort från ett kärlekslöst och förtryckande hem, få veta att du är älskad och beundrad och inte minst, att du är trollkarl. Det kallar jag livsomvälvande!
5. en vinterfilm
Love, actually är en mysig film med mycket julstämning.
6. en sommarfilm
I
Ghost World hyr vännerna Enid och Rebecca ett hus tillsammans sommaren efter high school. De två lite udda figurerna spenderar sommaren med att retas med kufen Seymore och med att försöka hitta sig själva och sin framtid.
7. en film om en stor fest
Monsunbröllop är en färgglad Bollywoodhistoria om konflikten mellan tradition och det moderna, om ett arrangerat äktenskap och personerna inblandade. Klarar man av sång och dansnummer i film kan man inte bli annat än glad.
8. en film om skolan
I
Gosskören kommer en ny lärare till en pojkskola för föräldralösa och problematiska elever och inför körsång som aktivitet. Underbar film som Oscarsnominerades 2004.
9. en film om ett avslut eller avsked
My life without me är också en snyftare med bra skådespelare och handlar om Ann som döljer för sina nära att hon har cancer. Istället gör hon avslut och upplever mycket kärlek och passion den tid hon har kvar.
10. en film du tycker att alla ska se
Schindler's list är kanske något av min måste film. Men om man tycker om film ska man se så mycket som möjligt i de genrer man gillar. Jag ser allt utom skräck.

Och så lite överkurs:
1. Hoppa in i en film och lev i den världen, med filmens personer. Vilken film skulle du välja?
Under en period? Att vara granne med familjen Parr i The Incredibles vore spännande! För alltid? Något bekvämare, som London med 'Love, actually' gänget kanske.
2. Vilken filmkaraktär skulle kunna bli din bästa vän?
Frances "Baby" Housman, som vill bryta sig ur 50-talets kvinnoideal, utbilda sig och överskrider klassgränserna tycker jag om för hennes mod och empati. Och så gillar hon att dansa, men är ganska hopplös i början, det är jag också.
3. Vilken filmkaraktär skulle du aldrig vilja byta plats med?
Christine Collins i Changeling. Att förlora sitt barn och dessutom inte veta vad som hänt honom är verkligen min värsta mardröm. Och att vara maktlös och utelämnad till andras insatser och information.
4. Vilken filmkaraktär skulle du aldrig vilja möta i verkligheten?
Hajen!
5. Vem skulle du kunna tänka dig att äta en middag med?
Varför inte
Danny Ocean vilket skulle innebära att jag får sitta ner en stund med antingen George Clooney eller Frank Sinatra som båda spelat den rollen!

3 kommentarer:

  1. Oj, vad många av de filmer du har med som jag har sett och tyckt om, Monsunbröllop, Wilbur, Love Actually, My life without me, Scindler's list. Får nog försöka se de övriga också. Och jag håller med om att en dejt med Danny Ocean vore något!

    SvaraRadera
  2. Ja den är väl för härlig!

    SvaraRadera