måndag 19 april 2010

Långtbortistan

Veckans tema hos Lyran tar oss långt, långt härifrån, vilket böcker ofta gör. Berätta om tre romaner som utspelar sig på (för oss) lite ovanliga, "exotiska" platser.


I Everything is illuminated av Jonathan Safran Foer reser karaktären med samma namn runt i Ukraina på jakt efter pusselbitar ur sin morfars förflutna. På väg mot byn Trachimbrod guidas han på bruten engelska av Alex, hans halvblinde farfar och hunden Sammy Davis Jr. Jr. Denna roadtrip i öststatsmiljö berättar flera historier och är både fin och rolig.

Precis som Foer använder Erlend Loe sig själv som huvudperson i underbara Expedition L. 7 kamrater, inspirerade av Heyerdahls resor, drar till söderhavsön Managua för att finna bevis för Erlends teori om att att Polynesien upptäcktes via skridskor. Med autentiska namn och foton i boken blir det en fullkomligt absurd historia.

Binu och den stora muren är Su Tongs bidrag till Mytserien. Binus make förs bort för att arbeta på den stora muren och Binu beger sig på en vandring tvärs över Kina fast besluten att finna honom. På vägen utsätts hon för många, svåra prövningar och i ett land där det är förbjudet att gråta får hennes ärliga tårar oanade konsekvenser. Detta är inte min favorit i serien, det är många snåriga avstickare innan historien når sitt slut, men den tar mig i alla fall på en resa jag inte ofta gör.

3 kommentarer:

 1. Jag har inte själv läst Expedition L men jag minns ett program på tv för flera år sedan då Loe själv berättade om boken och det var helt sjukt roligt så jag måste nog läsa den någongång.

  SvaraRadera
 2. Ja den är verkligen helt galen och har blivit en bok jag "missionerar" för, men den passar inte alla, min bror tyckte till exempel den var rätt löjlig :)

  SvaraRadera
 3. tack vännen.
  Ja att veta att man har en sjukdom hjälper en att inte gå under helt eller göra nåt dumt.

  allt väl med dig?
  kram!

  SvaraRadera