onsdag 28 april 2010

V som i...

Dags för bokstaven V och lite nytt att klura på hos Lilla O:

Väder är centralt i april. Vissa dagar har vi fått pröva på alla årstider under samma dag. Har du läst någon bok där vädret har stor betydelse?
I Cormac McCarthys Vägen vandrar en man och hans son genom ett öde, mörkt och kallt landskap på väg mot kusten. Målet varje dag är att komma så långt som möjligt och att finna skydd mot regn och kyla. Trots att färgerna går i svart och grått är språket oerhört målande.

Förra veckan firades Världsbokdagen. Lite sent vill jag att du uppmärksammar den genom att berätta om en eller flera böcker inom den spretiga genren ”världslitteratur”.
En av de få moderna nobelpristagare jag läst är J.M Coetzee. Den delvis självbiografiska Pojkår är korta skildringar av Johns uppväxt på 40- och 50-talen i en vit medelklassfamilj i det segrerade Sydafrika.

I Himmel och helvete av Jón Kalman Stefánsson spelar havet en huvudroll. Har du läst någon annan bok som utspelar sig i eller vid något av världshaven?
Resan i Alla sa vi skulle dö startar runt mitt sommarparadis i Bottenviken och forsätter ut för att nå nästan samtliga världshav. Danjel (ja, han stavar det så) Henriksson och två kompisar ger sig ut på ett äventyr i en enligt många alltför liten och dåligt utrustad båt med Medelhavet som mål, men seglar vidare och tar sig till Söderhavet and beyond!

Vänskap är viktigt. Det är också ett vanligt tema i böcker. Vilken bok har du läst som berättar om en speciell vänskap?
Jag älskar historier med stark vänskap, gärna lite udda kombinationer som i Tillsammans är man mindre ensam eller Dårskaper i Brooklyn där karaktärerna lite slumpmässigt och något motvilligt finner varandra.

2 kommentarer:

  1. Jag håller på med mina svar och funderar vilka böcker jag ska välja ut. Jag tänkte också på Vägen och Tillsammans är man mindre ensam. Så, bra val :-).

    SvaraRadera
  2. Vägen ligger och väntar i bokhögen, men jag har inte kommit mig för att läsa den. Behöver lite sol tror jag som kontrast åt det svarta i boken!

    SvaraRadera