tisdag 4 december 2012

Stadsbesök: Stockholm

Vår kungliga hufvudstad var målet i förra veckans stadsbesök hos enligt O, uppgiften är att associera böcker, film och annat kulturellt med Stockholm.

Jag längtar efter att åka tillbaka dit snart, kanske upptäcka den som turist med min 5-åring nästa år. Faktum är att jag ryser lite när jag anländer med tåg söderifrån, det är en vacker stad. Annars är Stockholm mest en plats jag passerat, på väg till Norrbotten eller tillbaka till högskolan i Växjö när det begav sig och nu senare hem till Göteborg.

I 18-19 års åldern slukade jag inte Fågelströms Stad-serie utan Jan Guillous serie om Carl Gustaf Gilbert Hamilton. Han bodde länge på Drakens Gränd i Gamla Stan, när han inte var ute på spionuppdrag världen över vill säga. Kajsa Ingemarsson har också skrivit en spionroman, Den hemlige vännen som utspelar sig delvis i Stockholm. Även hennes Små citroner gula om Agnes vars liv rasar samman och hon tvingas börja om, bland annat med utmaningen att starta en restaurang på Söder (tror jag?) innehåller Stockholmsmiljöer.

Staden har ju även sitt eget syndrom. Filmen Norrmalmstorg med Torkel Pettersson och Shanti Rooney i huvudrollerna är en dramatisering av händelsen i och kring Kreditbanken 1973. Mer autentiskt är P3 Dokumentär, som sin vana trogen har gjort en intressant genomgång av Norrmalmstorgsdramat.

Många Stockholmare är inflyttade till stan, så även mitt svenska favoritband Kent som får avsluta med en melankolisk Stockholmsskildring.

 

1 kommentar:

  1. En film jag skulle vilja se! Är ruskigt dålig på att se film. Annars tycker jag definitivt att du ska läsa Fogelström, gärna i kombination med ett besök i Stockholm eller i alla fall med en karta framför dig.

    SvaraRadera