onsdag 4 januari 2012

TV-serier 2011

Bokåret och filmåret är summerade, nu dags för tv-serierna:

Bästa tv-serien jag sett i år är:
Downton Abbey kniper första platsen, detta fantastiska kostymdrama med en enseble av rang. Low tech i Austenanda och rena julafton för anglofiler.


Sämsta tv-serien jag sett i år är:
Jag slutar helt enkelt se sådant jag inte gillar, och jag ska inte påstå att Boardwalk Empire om förbudstidens Atlantic City är dålig, den klarade bara inte av att fånga mitt intresse. Dessutom hade den en usel sändingstid, sent på lördagkvällar.


Störst förhoppning hade jag på:
Jag hoppades att Claire Danes återkomst till tv, alltför länge efter Mitt så kallade liv, skulle vara lyckad och att Homeland skulle hålla som spännande drama. Jag såg piloten precis hemkommen från Washington D.C och att se Nick Brody jogga genom National Mall för att i sista scenen stanna och konspiratoriskt titta upp på Capitol Hill var häftigt. Den håller och Danes är jättebra.


Mest besviken blev jag över:
Dowton Abbeys sändningstid på lördagskvällar, vilket har gjort att jag sett de flesta avsnitt på SVT Play. Det funkar i och för sig ypperligt, men förra säsongen sändes en vardagkväll och var en sådan skön, helig stund i soffan.


Så här utmärkte sig tv-året 2011:
Även 2011 har bjudit på stora kontraster i serieväg eller vad sägs om att topp 3 är så olika saker som brittiska herrskap och tjänstefolk, intrigerna i ett kriminellt motorcykelgäng och ett tonårsdrama med övernaturliga varelser?


Som vanligt är det mest DVD boxar som gällt även i år, med några få undantag. Realtids-tv är svårt, sändningstider ska passas och reklampauser är djävulens påfund. Men Downton Abbey och Homeland har jag sett på SVT Play.

Jag fick den kompletta The Wire boxen i julklapp så 2012 kommer inledas med polisdrama från Baltimore, sedan längtar jag efter mer Dexter och kanske kan jag äntligen få tag på Farscape (CDON har för övrigt rea på tv-serier för tillfället) eller så upptäcker jag någon helt ny serie att förlora mig i!


2 kommentarer: