söndag 1 januari 2012

Filmåret 2011

Här finns allt jag sett 2011 med betyg och länk ifall jag recenserade men sammanfattningen av mitt filmår lyder som följer.

Bästa filmen jag sett i år är:
Black Swan som jag såg i början av året på Göteborgs filmfestival står sig fortfarande och är nog årets bästa. Den drabbade och vissa scener finns fortfarande färska på näthinnan. Mycket snygg!

Sämsta filmen jag sett i år är:
Sex and the City 2. Vi var så nära att stänga av flera gånger men fortsatte ge den chans på chans eftersom serien är så bra. Det borde vi inte gjort. Nåja.

Störst förhoppning hade jag på:
Det går inte att bortse från att slutet på Harry Potter epoken kom i år. Självklart hoppades jag att det skulle vara ett värdigt slut och jag har sällan blivit besviken på HP-filmerna som jag tycker är ett ypperligt komplement till böckernas magiska värld. Kanske hoppades jag att epilogen man antingen älskar (?) eller hatar (!) inte skulle vara med, men ack. Annars var jag mycket nöjd!

Den film jag i år äntligen såg så där hundra år efter alla andra var Efter bröllopet som höjts till skyarna av alla omkring mig. Jag förväntade mig en gråtfest men blev inte fullt så berörd som jag trott, om än inte besviken.

Mest besviken blev jag över:
En av de Oscarsnominerade filmerna som också var mycket omtalad var Winter's bone. Vi visade den på filmklubben på jobbet och jag var superpeppad men tyckte faktiskt inte att den levererade mer än ett "jaha". Men Jennifer Lawrence var utmärkt och det ska bli kul att se henne som Katniss i Hungerspelen som utan tvekan kommer att vara den film under 2012 jag har mest blandade känslor inför att se. Ungefär som Shutter Island förra året.

Det här utmärkte filmåret 2011:
Åh, vad många bra filmer! Som vanligt har biobesöken varit alltför sällsynta och ett mål för nästa år är att oftare gå på bio själv eller med en kompis i stället för de få gånger M och jag har barnvakt.

Kvaliteten på de Oscarsnominerade filmerna var bra mycket högre i år än förra, många starka fyror bland dem även om jag inte heller i år hann med riktigt alla...

Black Swan (4+)
The fighter
Inception (4)
The kids are allright (3+)
The King's speech (4)
127 hours
The social network (4+)
Toy Story 3 (3+)
True Grit (4)
Winter's bone (3-)

Knappt 25 % av de 50 filmer jag sett passerar Bechdeltestet. Det är alltså skrämmande få filmer som har minst två namngivna kvinnliga karaktärer som har repliker och som talar med varandra om något annat än män. Det är realiteten kring den fiktion vi konsumerar det.

Det var året som gått. Hoppas på lika många bra filmer under 2012, inte minst under GIFF som startar om några veckor.

4 kommentarer:

 1. visst har det varit många bra filmer

  SvaraRadera
 2. Jag är lite slö ibland då det gäller filmer. Kan fastna vid nån på tv nån gång, mest deckare eller dokumentärer, eller något sentimentalt.

  Men i går såg jag faktiskt hemma på DVD "Änglagård, tredje gången gillt" och tyckte den var bra. I dag såg jag animerade "Tintin" på bio.
  Så jag slog på stort och såg TVÅ filmer på TVÅ dar :-)

  SvaraRadera
 3. Black Swan är rikgit bra. Men du, skrämmande med Bechdeltestet!

  SvaraRadera
 4. Uh. SATC2 var verkligen gräslig.

  SvaraRadera