torsdag 30 september 2010

Fin-fin film med litterär förlaga

Norsk-brittiske författaren Roald Dahl har skrivit många underbara barnböcker, den mest kända kanske är Kalle och Chokladfabriken. Han har även skrivit spök- och skräckhistorier för vuxna som jag inte har läst, det ska bli ändring på det.

Regissören och manusförfattaren Wes Anderson står bakom fina filmer som The Royal Tenenbaums, Life Aquatic och The Darjeeling limited och som liten var hans älsklingsbok Fantasic Mr Fox av nämnde Dahl. Kärleken till boken lyser igenom då Anderson gör gammaldags stop-motion animerad film av sin favorit.

Det börjar med att vi träffar Mr Fox, en listig och självsäker hönstjuv på äventyr med flickvännen Felicity när deras liv plötsligt förändras. Vi återser dem några år senare då de lever ett lugnt Svenssonliv i ett gryt men Mr Fox, som numera är journalist, är inte helt nöjd med tillvaron. Antagonisterna från förr, bönderna Boggs, Bunce och Bean blir åter måltavlor för rävens bus och på grund av detta hotas snart hela familjen Fox och deras djurvänners existens. Ja, ungefär så sammanfattar man Den fantastiska räven!

Det är en söt och spännande historia som kanske är mer ungdoms- och vuxenfilm än för barn, så gillar man animerat och Wes Anderssons stil kommer man säkert skratta och njuta så som jag gjorde. Ensemblen som lånar ut sina röster innehåller namn som George Clooney, Meryl Streep, Bill Murray och Jason Schwartzman. 4+

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar