onsdag 7 mars 2012

The Descendants

Jag hade inte möjlighet att se the Descendants under Göteborgs Filmfestival och det grämde mig lite. Alexander Payne var ju på besök och allt. Efter Golden Globes och Oscarsnomineringar hade jag osunt höga förväntningar på filmen, inte minst efter Vrångmannens recension här. Sedan läsa jag Camillas omdöme och kände att förväntningarna landade på en mer normal nivå medan suget att se filmen fortfarande fanns kvar. Så i söndags gick S och jag äntligen på bio för att se filmen som kategoriserats som det luriga "dramakomedi".

Matt King har i alla år varit en hårt arbetande jurist, frånvarande far och äkta man, tills den dagen hans fru är med om en svår båtolycka och han får ansvaret för de nu tonåriga döttrarna. Scottie, som inte oväntat agerar ut på grund av mammans olycka och Alex som skickats till en internatskola för att komma bort från droger och tveksamt sällskap. Samtidigt som läkarna meddelar beslutet att koppla bort hustruns livsuppehållande maskiner får Matt reda på att Elizabeth varit otrogen och på väg att lämna honom. Dessutom är han ansvarig för att lösa försäljningen av en stor del land, ett arv som hela hans släkt kan tjäna multum på om han förvaltar det väl.

George Clooneys Matt har alltså mycket på sin tallrik vilket är anledningen till hans rufsiga, lite slitna uppsyn. Med hjälp av den äldre dottern Alex och bihanget Sid lägger Matt upp en strategi för att meddela släkt och vänner om Elizabeths situation, till och med den hemlige älskaren.

Med den ploten hade det definitivt kunnat bli en sörja utan dess like, men filmen balanserar just drama och komedi på ett bra, varmt sätt. Visst, relationen med döttrarna och anledningen till Matts tidigare frånvaro är lite ytligt skildrad men det finna bara så mycket man kan avhandla på 2 timmar. Arvelotten tar en stor del av utrymmet, den har ju till viss del döpt filmen (ättlingarna) även om det kan syfta på flera saker. Summa summarum är det lite skratt, lite snyft och en fin film helt enkelt. (3+)

Har du inte velat åka till Hawaii innan vill du det definitivt efter the Descendants, det är en vacker reklamfilm, om inte hawaiskjortorna, flip-flopsen eller musiken avskräcker dig förstås!

2 kommentarer:

  1. Den här ligger i vår filmlista (Lovefilm) och jag ser fram emot att få se den.

    SvaraRadera
  2. Jag är så nyfiken på "The Descendants". Den verkar jättebra!

    SvaraRadera