söndag 8 augusti 2010

Public enemies

John Dillinger var lite av 30-talets Robin Hood, ökänd rånare men folkets hjälte då hans gäng framför allt stal från storföretagernas banker och lät de vanliga människorna gå säkra. Men med polisen i hälarna, som under J. Edgar Hoover strävar efter att bli federala, blir även framgångsrike Dillinger desperat och hans brott allt grövre. Myndigheterna tar till både ny teknik och fulare förhörsmetoder i sin strävan att fånga denne public enemy No. 1. Den uppmärksamhet han skapar och den effekt det får på polisens organisation irriterar även den större organiserade brottsligheten och Dillinger får allt svårare att ligga lågt bland sina vanliga kontakter.

Public Enemies bygger alltså på den sanna historien om jakten på Dillinger och det gangsterliv han har så svårt att lämna. Det är snyggt gjort och tidsenligt med en bra rollista, men några kulsprutescener och bankrån för många får mig att gäspa lite i denna hyllade gangsterrulle. Det blir en svag 3:a.

I denna genren är det inte mycket som slår min favorit De Omutbara från 1987 med Kevin Costner, Andy Garcia och Sean Connery som lagens väktare i jakten på Al Capone.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar