onsdag 10 februari 2010

Bokfrågornas ABC del 12

Lilla O älskar listor och har listat lästa böcker sedan 1999. Hur kommer du ihåg vilka böcker du läst? Skriver du listor?
Jag älskar att läsa listor av alla slag men har hittills inte själv skrivit bok- eller filmlogg. Denna frågerunda är en verklig utmaning för mitt minne men å andra sidan finns det mesta jag läst i mitt hem, det är först de senaste månaderna jag börjat låna på biblioteket.

Lyrik
ligger mig också varmt om hjärtat. En genre som hemska svensklärare har förstört för allt för många. Vad är din relation till lyriken? Har du någon favoritpoet eller favoritdikt?
Jag kan fortfarande recitera Nils Ferlins Barfotabarn efter att vi fick memorera den i åttonde klass även om I Folkviseton är en tidlös favorit. Jag skulle vilja säga att min svensklärare Leif lärde mig att uppskatta de gamla klassiska poeterna som Södergran, Fröding, Ferlin och Boye. I modern tid är är min kontakt med lyrik nästan lika med noll. De moderna lyrikerna lockar men skrämmer mig lite.

Ledamöterna i Svenska Akademien är aderton till antalet. Vem är din favorit bland nuvarande och gamla ledamöter? Har du någon du inte förstår dig på?
Jag tyckte mycket om Sture Allén och gillar att Peter Englund blev invald, det kändes uppfriskande med en ung historiker, plus att han är norrbottning. Det finns många av ledamöterna jag inte känner till, men ingen särskild jag hakar upp mig på.

Sjung
långsamhetens lov eller inte. Jag vill i alla fall att du ska berätta om en riktigt långsam bok som du läst.
Det finns bra långsamt och dåligt långsamt. Nu vill jag sjunga dig milda sånger tyckte jag var en fångande historia i långsamt tempo. Berättelsen om Pi kom jag aldrig igenom, den upplevde jag som tråkigt långsam.

1 kommentar:

  1. Pi som jag hört så mycket bra om, men jag kan erkänna att jag tycker att den verkar skittråkig och därför har undvikit den. Väljer att lita på dig!

    SvaraRadera