torsdag 14 januari 2010

H som i huvudpersoner, hjältar och historia

Puh, Lilla O:s frågor på H är kluriga som vanligt. Jag som har lite svårt med gradering och att välja en favorit före en annan får svettas lite, men landar ändå i följande:

Vilken huvudperson i en bok tycker du mest om?
Hjälp! Kan. Inte. Välja. Angela Gennaro och Patrick Kenzie kanske. Jag skulle vilja vara kompis med dem.

Vem är den ultimata hjälten i böckernas värld? Och den ultimata hjältinnan?
Hjälte/hjältinna är för mig någon som är modig och osjälvisk utan att vara tanklös, någon som ställer upp för sin eller andras sak oavsett om priset de själva får betala kan bli högt.

Riddare Ivanhoe är en riktig hjälte som ställer upp för sina vänner med livet som insats. Till sin fars förtret blir Ivanhoe kung Richard I och sin kärlek lady Rowena trogen samtidigt som han på ett hjältemodigt sätt ställer upp för sin vän Rebecca och hennes far i Scotts klassiska historia från 1819.

Samma empati och mod visar Ronja Rövardotter då hon ställer upp för Birk, som hon först inte gillar men känner behandlas fel, tvärt emot vad hennes far och rövarfamilj tycker. Hon står för sin sak, får kämpa i motgångar som en konsekvens men får andra att omvärdera sina åsikter tack vare sitt agerande. En bra förebild!

Vilken är den bästa historiska roman du läst?
Jag kan uppskatta historiska romaner även om det inte är det jag väljer i första hand, men en välskriven dramatisering av historiska händelser som Conn Igguldens kejsarserie om Caesar, kan vara väldigt fångande emellanåt. De inspirerar ofta till mer läsaning och väcker min reslust.

1 kommentar:

  1. Ivanhoe är verkligen en klassisk hjälte och visst är Ronja en tjej utöver detvanliga! Kejsarserien har jag inte läst.

    SvaraRadera