onsdag 4 juli 2012

The Avengers

Anno lilleman firade vi alltid in den stundande semestern med den blockbuster som stod på bioprogrammet för tillfället, att filmen skulle innehålla multipla explosioner var det enda kriteriet. Oftast mycket lyckat, förutom den gången vi istället tog en dansk/skotsk film som visade sig vara Wilbur want’s to kill himself. Den blev visserligen en all time high favorit, men den innehar även mitt gråtrekord på bio och jag kom rödgråten och hulkande ut i den ljumma sommarkvällen. Det var inte känslan jag ville åt.

I veckan är vi barnfria och förutom att äta ute, att träffa vänner över ett glas vin och middagar framför Battlestar Galactica fick vi äntligen också till ett biobesök på The Avengers! För övrigt min debut på 3D visning och utom att jag kände mig som Austin Powers i glasögonen var upplevelsen över förväntan.

Filmen då? Ärkeuslingen Loki sluter en överenskommelse med Chitaurierna att ta över jorden och kuva människorna. Med hjälp av energikällan tessaracten (och Stellan Skarsgård) lyckas han öppna en port till en annan, mörkare värld. Katastrofen är ett faktum och Nick Fury, direktör på S.H.I.E.L.D (Supreme Headquarters International Espionage Law-enforcement Division) sammankallar det oprövade, instabila och därför nedlagda projektet The Avengers för att rädda jorden. Det är den osannolika blandningen Hulk, Captain America, Iron Man och Thor, förstärkta av superagenten Black Widow och Jeremy Renners överarmar… förlåt, hökögon.

En orgie i Marvelkaraktärer alltså, skrivet och regisserat av Joss Whedon. Yay säger jag bara! Som tur är tar Whedon varken sig själv eller storyn på för stort allvar så samtidigt som karaktärernas arv förvaltas väl, och gestaltas ypperligt av en fantastisk cast, är den komiska timingen underbar. Detta är självklart ett drömprojekt för Whedon, vilket också gör att han inte gärna vill lämna världen och filmen blir liiite för lång, med några för många upprepningar men för det förlåter jag honom.

Blockbuster – check. Multipla explosioner – check. Känsla när vi kommer ut från salongen kvart i tolv på natten – härlig! (4)

2 kommentarer:

  1. Vi älskade den, speciellt scenen när "Hulk smash puny God Loke". Åh så vi skrattade!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Precis - I am a GOD, you are inferior! Sen fög han som en vante :D

      Radera