lördag 18 december 2010

Bokgeografi - Israel

Jag har fina minnen från när pappa och jag reste till Israel tillsammans i början av 90-talet. Besöket i Jerusalem och promenaden längs Via Dolorosa fram till klagomuren i denna vackra stad var en höjdpunkt för mitt 17-åriga jag. Det finns massor av litteratur med anknytning till Israel som lockar mig, regionens långa historia och de religiösa motsättningarna är en tacksam miljö för både historiska och moderna romaner. Enligt O beger sig till Israel i veckans bokgeografi!

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Israel eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Min favorit av Selma Lagerlöf är Jerusalem om den lilla församlingen som lämnar Dalarna efter en kallelse från Gud och flyttar till den heliga staden. Slitningarna mellan tro, plikt och kärlek samt underbara miljöer skildras fint i denna bok med över 100 år på nacken.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Israel. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
David Grossman är född och uppväxt i Israel där han fortfarande bor kvar en bit utanför Jerusalem. Han är en flerfaldigt prisad författare och fredsaktivist som yttrat sig mycket kritiskt om Israels agerande i Palestinafrågan. Han är en av författarna som som fått uppdraget att medverka i Mytserien där han skrivit sin version om Simson i Lejonhonung.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Israel, som du inte läst, men är nyfiken på.
Etgar Keret är född 1967 och en av Israels mest populära yngre författare. Ett par av hans novellsamlingar finns översatta till svenska och de har blivit mycket väl emottagna och omskrivna. Jag är framför allt nyfiken på Åtta procent av ingenting.

1 kommentar:

  1. Jag har inte läst Jerusalem. Fattar inte varför då Lagerlöf är en stor favorit. Julläsning kanske? Det tänker jag varje år.

    SvaraRadera