lördag 12 juni 2010

Up in the air

I det kärva ekonomiska läget med recession och neddragningar är det guldläge för konsulter som Ryan Bingham som anlitas för att ge anställda det bistra beskedet om uppsägning. Ryan är en de mest framgångsrika konsulterna och en flitigt anlitad föreläsare om sin filosofi att du bör bära med dig så lite bagage i form av ägodelar och relationer som möjligt genom livet. Han har levt på resande fot så länge att det är flygplatsen han ser som sitt hem, resan det konstanta och alla bonuskort som sin trygghet.

När unga, nyanställda Natalie föreslår en effektivisering i form av webbaserad uppsägning hotas inte bara Ryans livsstil men även den sista värdigheten i jobbet som är hans liv. Att han dessutom börjat värdesätta relationen med Alex, en lika frekvent resenär som han allt oftare stöter ihop med på flygplatser runt om i landet, gör tanken på en fast bas i Omaha alldeles otänkbar.

I Up in the air gör Geroge Clooney en av sina allra bästa roller och historien av Jason Reitman som står bakom Juno och Thank you for smoking är en riktig pärla. En dramakomedi när den är som mest tänkvärd med fin-fina skådespelarinsatser. Clooney, Vera Farmiga och Anna Kendrick var alla nominerade till Oscars, Reitman både som regissör och för bästa manus och så var filmen en av de tio kandidaterna till bästa film. Det blev inget storslam på galan i februari, men den fortsätter göra succé bland recensenter och publik. Av mig får den en klar 4:a!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar