onsdag 2 juni 2010

Å som i återkomst, ångest och ålderdom

Tredje sista bokstaven i Lilla O's Bokfrågornas ABC - dags för Å!

Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende.
Ivans återkomst handlar om den före detta fotbollsstjärnans hemkomst till gruvsamhället Coal Run i Pennsylvania och de människor han älskade, andra han föraktade och några han svek. En mycket bra bok av Tawni O'Dell.

Har du läst någon bra bok om ålderdom?
För många år sedan läste jag Mitch Alboms hyllade Tisdagarna med Morrie om vänskapen mellan honom och hans gamla universitetsprofessor som var döende i ALS och de samtal de hade under Morries sista månader.

Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest?
Joni Johansson i Finns det liv på Mars är rätt ångestfylld, både över sin 45-års dag, att musikdrömmen inte blev sann utan en skuldfälla och jobbet på Vivo, men det går även djupare än så. Jag tycker om henne trots hennes hopplöshet.

Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes - mitt fall 1975!

 • Nobelpriset tilldelas den för mig helt okände italienske poeten Eugenio Montale.
 • Böcker som släpptes var till exempel Mannen utan öde av Imre Kertész, Shogun av James Clavell och Stephen Kings Salem's lot, en tidig vampyrhistoria som säkert har inspirerat många moderna författare.
 • P. G. Wodehouse och Per Wahlöö gick bort.
 • På Oscarsgalan tar en film med litterär förlaga storslam. Gökboet tar hem statyetterna för bästa film, bästa skådespelare, både kvinnlig och manlig, samt för bästa manus och regi. Det hade inte hänt sedan 1934 och bara en gång sedan dess, 15 år senare då När lammen tystnar upprepade bedriften.

4 kommentarer:

 1. Det finns några italienska poeter bland pristagarna. Har inte heller läst eller hört talas om Montale.

  SvaraRadera
 2. P.S.
  Simone de Beauvoirs Ålderdomen har många bra tankar.

  SvaraRadera
 3. Hannele: de Beauvoir är alltid läsvärd, får kolla upp henne då jag hade svårt att hitta något på det temat ålderdom.

  SvaraRadera