onsdag 23 juni 2010

Bröllopsöverdos?

Det har varit svårt att undvika bevakningen av Bröllopet de senaste veckorna och även jag har suttit och beundrat, smycken, klänningar och tal men är glad att tidningarna nu även har andra rubriker. Att berätta om tre romaner/noveller/ dikter/texter som innehåller ett bröllop borde inte vara någon svår tematrio men även jag fick leta ordentligt i minnet och i bokhyllan:

I början av Harry Potter och Dödsrelikerna håller Weasleys bröllop för Bill och Fleur, en fest med vänner innan Harry, Ron och Hermoine ger sig ut på sitt svåraste uppdrag hittills och den slutstrid med Voldemort som väntar.

Den evige ungkarlen och enstöringen Gunder får resebroschyrer av sin syster som vill att hans ska vidga sina vyer och med bilden av en vacker indisk kvinna på näthinnan åker han till Bombay för att finna en hustru. Detta är anledningen till att Poona kommer till Norge, en resa som slutar i tragedi i Karin Fossums Älskade Poona.

Linda Skugges Ett tal till mitt systers bröllop: Sylvia Svensson, trött tvåbarnsmor med frånvarande make, drar paralleller mellan sig själv och Sylvia Plath när hon försöker ratta vardagen, karriären som frilansskribent och planeringen av sin systers bröllop.

Bonus – filmer om bröllop från olika delar av världen:

Muriels bröllop: Underbar 90-tals pärla och Toni Colettes genombrott om udda Muriel som älskar ABBA och inget hellre vill än att gifta sig.

Margot at the wedding: Med Nicole Kidman i rollen som Margot som något motvilligt reser till sin systers bröllop på Long Island. Relationer ställs på spel och familjehemligheter avslöjas.

Corpse Bride: Victor gifter sig av misstag med ett lik och fastnar därmed i de dödas rike med en brud som gör allt för att hindra honom från att återvända till sin riktiga kärlek ovan jord.

3 kommentarer:

  1. Älskade Poona är ju så smärtsamt fin.

    SvaraRadera
  2. Muriels bröllop är fantastiskt rolig! Rachel Griffiths kan inte ha gjort mycket innan heller?!

    SvaraRadera
  3. Lilla O: Förmodligen inte, de ser så unga ut båda två!

    SvaraRadera