måndag 28 juni 2010
Sammanträffande?
(Uppdatering: Jo då, efter några lyssningar, särskilt på hög volym i bilen, blir betyget en 4 även för denna Kentskiva).
Omslaget däremot känns lite väl mycket dansband och med samma titel och liknande färger på omslaget som Liza Marklunds senaste Bengtssonbok undrar jag, hur de tänkte där? Kanske får jag simultanlyssna/läsa i hängmattan för att se om jag ser något samband.
Annat lyssnat: Härliga Eva Dahlgrens sommarprat, vilken röst! Så behaglig att jag somnade mitt i med datorn i sängen efter en helg med sol, bad i vattenspridare, nöjespark, grillgäster och flera spännande fotbollsmatcher. Men jag gillade vad jag hörde och kommer återvända till slutet på webben. Idag blir det Babak Najafi på kontoret, där lär jag inte somna i alla fall.
söndag 27 juni 2010
Sportradion - ett halleluja moment
onsdag 23 juni 2010
Musikens betydelse för flickor
Sammanfattningsvis är det här är en bok med en titel och ett omslag som jag tycker om mer än själva innehållet, fast bara för att det trots sina 56 kapitel är lite tunt.
Bröllopsöverdos?
I början av Harry Potter och Dödsrelikerna håller Weasleys bröllop för Bill och Fleur, en fest med vänner innan Harry, Ron och Hermoine ger sig ut på sitt svåraste uppdrag hittills och den slutstrid med Voldemort som väntar.
Den evige ungkarlen och enstöringen Gunder får resebroschyrer av sin syster som vill att hans ska vidga sina vyer och med bilden av en vacker indisk kvinna på näthinnan åker han till Bombay för att finna en hustru. Detta är anledningen till att Poona kommer till Norge, en resa som slutar i tragedi i Karin Fossums Älskade Poona.
Linda Skugges Ett tal till mitt systers bröllop: Sylvia Svensson, trött tvåbarnsmor med frånvarande make, drar paralleller mellan sig själv och Sylvia Plath när hon försöker ratta vardagen, karriären som frilansskribent och planeringen av sin systers bröllop.
Muriels bröllop: Underbar 90-tals pärla och Toni Colettes genombrott om udda Muriel som älskar ABBA och inget hellre vill än att gifta sig.
Mer sommarläsning
På biblioteket har jag dessutom reserverat Margaret Atwoods Oryx & Crake och klassikern To kill a mockingbird av Harper Lee som jag hoppas hinna med under sommaren.
Långhelgen som närmar sig brukar vi göra allt för att undvika. I år blir det tyvärr ingen tripp till Europa då vi planerar en längre resa under hösten och genast dyker förväntningar på sillunch och jordgubbar i trädgården upp. Jag är ledsen, det kommer inte att hända. I wish I could, but I don't want to, som Phoebe i Vänner så fint uttryckte det. Men de som vill ta en tur till stadens nöjespark, äta snabbmat till middag och sedan se den rafflande upplösningen i grupp H är varmt välkomna!
måndag 21 juni 2010
Coraline
Coraline och hennes föräldrar är nyinflyttade i ett kråkslott på landet, något som Coraline inte är helt nöjd med. Mamma och pappa är dessutom ständigt upptagna så Coraline utforskar i stället omgivningarna och de excentriska grannarna på egen hand. En mystisk igenmurad dörr visar sig leda till en parallell värld där allt är annorlunda. Den nya världen lockar Coraline, i alla fall till en början, innan det står klart för henne vad villkoren för besöken innebär och hennes mod ställs på rejäla prov.
Coraline är en härlig karaktär med huvudet på skaft. Stop motion-animeringen fångar hennes gester och uttryck på ett alldeles ljuvligt sätt. Även de övriga karaktärerna och omgivningarna är väldigt fantasifulla så gillar du animerat och sagorysare är Coraline en film du inte ska missa.
onsdag 16 juni 2010
Bokfrågornas ABC - del 29!
Var ska jag börja? Övernaturliga inslag har funnits länge, men aldrig har trenden varit större än nu. Det fullkomligt svämmar över av vampyr-, varulvs- och spökhistorier. Ett svenskt fantasybidrag är Anders Björkelids Ondvinter om syskonen Sunia och Wulff som besitter övernaturliga förmågor tack var sin härstamning från det mystiska släktet Blodet.
Maria Ernestams debut Caipirinha med döden låter i alla fall påskina att Erica i sin stora sorg efter att ha blivit lämnad av sin pojkvän gör en överenskommelse med den charmerande döden som ringer på hennes dörr.
3. Berätta om en bok som innehåller en rejäl överraskning.
Här går det inte att skriva för mycket med risk för att spoila, men en bok som numera är mycket omskriven men inte var så analyserad 2004 när jag läste den är Dennis Lehanes Patient 67. Den överraskade mig mycket, så där så att jag fick bläddra tillbaka och läsa om många stycken. Love it. Har därför inte vågat mig på filmen än.
4. Vilka tre böcker står överst på din önskelista?
På önskelistan hamnar de där jag gärna vill ha men inte kommer mig för att köpa, inbundna så klart, just nu till exempel:
lördag 12 juni 2010
Up in the air
torsdag 10 juni 2010
Handlat svenskt
Och förresten erbjuder vi 3 pockets för 99:- påminner CDON. Klick, klick, klick - Ajvide Lindqvist, Mia Skäringer och en bok om Broder Daniel hamnade visst i varukorgen.
- I skuggan av San Siro: Martin Bengtssons berättelse om den tidiga besattheten av att bli fotbollsproffs, vägen dit och hur drömmen inte riktigt blev som han tänkt sig.
- Dödsmatchen av Andy Dougan. Om en ödestigen match i Kiev under tyskarnas ockupation 1942.
- Fever pitch. En klassisk Nick Hornby, baserad på hans eget liv som fanatisk Arsenalsupporter.
onsdag 9 juni 2010
Bokfrågornas ABC - del 28
1. Berätta om en bok som beskriver ett riktigt lyckligt, konstigt, hemskt eller kanske tråkigt äktenskap.
Det är väl inte så ofta man läser böcker om lyckliga förhållanden, var ligger dramatiken i det liksom. Leo och Erica i Vad jag älskade lever i ett kärleksfullt äktenskap, men det finns omständigheter som utmanar även den största av lycka.
2. Ärlighet varar längst brukar det heta. Vilken bok tycker du om som tar upp ärlighet eller bristen därpå?
Jag kommer att tänka på Maria Svelands Bitterfittan som jag älskade men andra hatade för fy för en kvinna som uttrycker sin rädsla för könsfällan och som längtar efter en hel natts sömn borta från man och barn även om hon älskar dem. Linna Johansson skriver för övrigt i veckan om lyckokravet som fortfarande är normen för många. Ärligt och bra!
3. Vilken bok är den ultimata äventyrsboken?
Harry Potters väg från förtryckt och ensam till att upptäcka att han är en beundrad trollkarl vilket ger honom både vänner, fiender och en ledarroll i kampen mot ondskan är nog ändå det största äventyret.
4. Änglar finns dom? Har du läst någon bra bok där änglar förekommer?
Jag tror inte på änglar, men visst var tanken på Lucifer och Marco/Imre/Gand och de andra svartänglarna i Sagan om Isfolket lockande.
Bonusfråga!
5. Vilken är den äckligaste boken du läst?
Röda draken som jag läste för många år sedan var spännande men hade äckligt detaljerade våldskildringar, men vad annat att vänta av mannen som skapade Dr. Hannibal Lecter!
tisdag 8 juni 2010
Det ultimata sommartecknet
måndag 7 juni 2010
A serious man
Som vanligt med bröderna Cohen bjuds jag på en trevlig historia med stor humor och några absurda inslag då jag inte vet om jag ska skratta eller gråta, men efter 1,5 timme vill jag hoppa in och skaka om Larry rejält för att få någon reaktion annat än ett rynkat ögonbryn. Men det är bäst jag låter bli, stackarn har det tugnt nog ändå. Betyg: 3.
onsdag 2 juni 2010
Å som i återkomst, ångest och ålderdom
Berätta om en bok som innehåller ett minnesvärt återseende.
Ivans återkomst handlar om den före detta fotbollsstjärnans hemkomst till gruvsamhället Coal Run i Pennsylvania och de människor han älskade, andra han föraktade och några han svek. En mycket bra bok av Tawni O'Dell.
Har du läst någon bra bok om ålderdom?
För många år sedan läste jag Mitch Alboms hyllade Tisdagarna med Morrie om vänskapen mellan honom och hans gamla universitetsprofessor som var döende i ALS och de samtal de hade under Morries sista månader.
Vilken bok handlar om ångest, alternativt gav dig ångest?
Joni Johansson i Finns det liv på Mars är rätt ångestfylld, både över sin 45-års dag, att musikdrömmen inte blev sann utan en skuldfälla och jobbet på Vivo, men det går även djupare än så. Jag tycker om henne trots hennes hopplöshet.
Jag återanvänder en gammal utmaning från Bokmania och undrar vad som hände i litteraturens värld det år du föddes - mitt fall 1975!
- Nobelpriset tilldelas den för mig helt okände italienske poeten Eugenio Montale.
- Böcker som släpptes var till exempel Mannen utan öde av Imre Kertész, Shogun av James Clavell och Stephen Kings Salem's lot, en tidig vampyrhistoria som säkert har inspirerat många moderna författare.
- P. G. Wodehouse och Per Wahlöö gick bort.
- På Oscarsgalan tar en film med litterär förlaga storslam. Gökboet tar hem statyetterna för bästa film, bästa skådespelare, både kvinnlig och manlig, samt för bästa manus och regi. Det hade inte hänt sedan 1934 och bara en gång sedan dess, 15 år senare då När lammen tystnar upprepade bedriften.
Tematrio - titelstäder
Klanerna i Palos Verdes, visserligen mer ett geografiskt område än en stad, men jag tänjer på gränserna för att få med Joy Nicholsons pärla om tvillingarna Medina och Jim som är nyinflyttade i det rika Palos Verdes och de olika villkor som gäller för dem, både i familjen och på skolan. Det här är en gripande bladvändare!
och Piccadilly Circus ligger inte i Kumla är ett klassisk Håkan Nesser mys-mysterium full av berättarglädje. Mauritz är på väg in i vuxenlivet och sommaren 1967 när han som mest längtar bort från småstadens tristess får han uppleva både kärlek och mord.
I Drakarna över Helsingfors av Kjell Westö får vi en fin men något sorgsen skildring av den finlandssvenska familjen Bexars med- och motgångar från krigstid till slutet av seklet.