torsdag 28 juni 2012

Barcelona

Vi har haft en härlig vecka i Gaudiland. Det var varmt som i en kamin, lite väl varmt ibland men vi har många fina upplevelser med oss hem.



torsdag 21 juni 2012

5x semesterläsning

Anna på Och dagarna går skriver 5x- nå'nting inlägg och utmanar oss att göra detsamma! Eftersom jag befinner mig på resande fot kommer jag självklart att tänka på minnesvärda resor eller platser och vad jag läste där:

Hösten 2004 reste jag och en kompis till Venezuela. I byn Merida mitt i Anderna bodde vi med underbar utsikt och hade en trädgård där det flög kolibris. På den resan läste jag en massa bra böcker, bland annat Flickan från ovan av Alice Sebold, men mest minnesvärd var den som kommit att bli en av mina topp 10 favoriter, Shutter Island av Dennis Lehane.

Venezuela 2004

I september 2006 reste M och jag till New York och förutom en promenad över Brooklyn bridge lämnade vi inte Manhattan på en vecka. Jag fick vansinnigt ont i höften av alla de mil vi gick så vilopauser på bänkar runt om i staden var välkomna. Ibland blev pauserna längre, som när jag fastnade i boken jag höll på med, en ovanlig mix av mordgåta, familjekrönika med mycket företagsekonomiska detaljer och så den udda huvudperson Lisbeth Salander. Boken jag rafsat till mig på flygplatsen var nämligen Män som hatar kvinnor.

New York 2006

Hösten 2010 var första gången vi reste långt med lilleman. Bokpackningen med en 2,5 åring i sällskap blev självklart mindre än normalt och stunderna för att förlora sig i läsning inte lika många. Som tur är älskade både lilleman och M att bygga sandslott så på Floridas stränder kunde jag relativt ostört njuta av Donna Tartts Den hemliga historien.

Florida 2010

Desto mer läsning brukar det bli på besöken i Norrbotten då lilleman är fullt upptagen av lek i sommarstugan eller av mormor och morfar. Stugan ligger precis vid Bottenvikens strand och sommaren 2010 blåste det extremt mycket. De stora svallen och ständiga bruset var en väldigt passande inramning och gjorde Ajvide Lindqvist spökiga Människohamn extra minnesvärd semesterläsning.

Norrbottenskusten 2010

Jag reser inte mycket i jobbet men några flyg- och tågresor har det blivit de senaste åren, tid som jag som småbarnsförälder sett som lyxig ensamtid. På just jobbresor, ostörd med gott om tid på tåg, flygplatser och hotellrum har jag sträckläst favoriter som Igelkottens elegans och Sorgesång.

Tågresa 2010

Resor och böcker, en bra kombination och något som kan förstärka varandras intryck. Vad har du för bokminnen kopplat till resor?

tisdag 19 juni 2012

Vi packar

Yay, Adlibris levererade och vi kan packa ner nya semesterböcker i resväskan. Barcelona, here we come!

söndag 17 juni 2012

Tematrio: Sommarens läsplaner

Sommaren ja. Det känns som länge sedan den innebar läsning på altanen ljumma sommarkvällar. Ryssvärmen är lika frånvarande som  nationen numera är i EM (och därmed också mina chanser till framgång i kompisgängets Drömelva). Så länge fotbolls EM pågår blir det inte heller mycket läst på kvällarna så några större läsplaner för sommaren har jag inte gjort. När Lyran i veckans tematrio efterfrågar just detta får jag ju i alla fall reflektera över det och kommer fram till följande:

1) Jag skulle vilja påbörja Joe Abercrombies serie Första lagen som M är så förtjust i. Den borde även passa mig för på sommaren vill jag gärna läsa mörka och fantasi(y)rika böcker.

2) Jag åker till Barcelona på onsdag och hade hoppats att Adlibris skulle hinna leverera lite lättsam strandläsning i form av andra delen om unga Carrie Bradshaw, Summer in the City.

3) Sedan vill jag läsa mer från mellanöstern, Morgon i Jenin och Efter attentatet står till exempel högt på listan.

Det kan ju bli riktigt bra när jag tänker efter, även om det blir inne i skydd från regn och kyla!

lördag 16 juni 2012

I min hylla: O

Jag trodde på förhand inte att jag skulle hitta många titlar på O i hyllan, men inventeringen fick fram ett gäng, bland dem följande kvartett:

Om en pojke av Nick Hornby om slackern Will som i raggningssyfte går med i en grupp för ensamstående föräldrar, utan att ha något barn  och får brådmogne och mobbade Marcus på halsen. Härlig Hornbysk dramakomedi.

Om jag stannar av Gayle Forman, en av förra årets favoriter om Mia och de omvälvande dygn som följer efter en tragisk trafikolycka.

Ondvinter av Anders Björkelid, hans debut och den första delen i fantasysagan om tvillingarna Sunia och Wulf. Trots att jag gillade denna har jag ännu inte kommit mig för att läsa de två följande delarna Eldbärare och Förbundsbryterskan. Det får bli ändring på det.

Olivia Joules fria fantasier, den mindre kända av Helen Fieldings antihjältar men som håller sig i samma kategori, kul tjej som försätter sig och andra i mer och mindre förvirrade situationer på grund av sin skenande fantasi.

lördag 9 juni 2012

Stålskelett

Jag spanar ofta efter trasiga cyklar när jag är ute och går, det är något fascinerande över de trasiga och övergivna skeletten som ligger i diket eller mitt i skogen för den delen. Jag behöver inte spana speciellt länge för det finns en hel del "roadkill" där ute.


torsdag 7 juni 2012

Från bok till film - David Nicholls

Starter for 10:
Det var några år sedan jag läste David Nicholls På vinst och förlust.  om 19-årige Brian som lämnar sin hemstad för att studera vid universitetet där hans högsta önskan är att komma med i frågeprogrammet University Challange. Då han blir huvudlöst förälskad i lagkamraten Alice börjar förvirringen och förvecklingarna som i boken nästan fick mig att ta till skämskudden. Brian är något av en Bridget Jones karaktär och Nicholls humor balanserar gärna på den där tragikomiska gränsen. I god Nicholls-anda är boken också fylld av musikreferenser och andra populärkulturella fenomen från den aktuella tidsperioden så sammantaget blev det en OK bok, sin pinsamma huvudperson till trots.

Filmen Starter for 10 där Nicholls skrivit manus utifrån sin egen bok, dök ner i brevlådan från LoveFilm här om dagen.  Den har några år på nacken och att den dessutom utspelar sig 1985 gör att den känns gammal, men trevligt gammal och lite low-tech bland allt glansigt och specialeffektfullt som finns omkring oss. Grundstoryn är densamma, men detaljerna kring Brians förvecklingar är avskalade och ibland helt förändrade jämfört med boken.

James McAvoy gör rollen som Brian, och även om han främsta roller inte är i den komiska genren gillar jag honom. Det blir en trevlig film av en trevlig bok, fast det är tur att det gått lång tid mellan att läsa och att se, annars hade jag kunnat bli lite irriterad, det har ju hänt förr....(3)

En dag:
Jag tillhör en av dem som inte föll pladask för David Nicholls En dag förra året. Höga förväntningar gjorde boken till lite av en besvikelse. När filmversionen släpptes i vintras var mina förväntningar noll och intet, även på skådespelarna Jim Sturgess och Anne Hathaway som inte väckte något större intresse. Att det däremot är Lone Scherfig som regisserat gör att detta ändå är en måste se film så jag valde den till filmklubbens sista visning innan sommaruppehållet.

Dexter och Emma träffas den 15 juli när de tar examen från universitetet. På samma sätt som i boken är det händelser den enda dagen under åren som följer som vi får se, Dexter och Emma och deras vänskap i motgång och medgång.

Även till denna har Nicholls själv skrivit filmmanuset, denna gången riktigt bra. Alla detaljer från boken ryms självklart inte, men redigeringen är noggrannare och smartare än i Starter for 10. 

När den en och en halva timmen är över och jag släpper in ljuset i vår skruttiga biosalong igen är det med en varm, fin känsla i kroppen och jag är så nöjd. Det känns inte splittrat eller hoppigt utan historien håller ihop fint. Skådespelarna gjorde verkligen sitt jobb och tillförde det jag saknade i boken, de gav liv och hjärta åt karaktärerna. (4)

onsdag 6 juni 2012

Reselista

Semestern närmar sig och eftersom både resor och listor ligger mig varmt om hjärtat gör jag också en reselista som jag först såg här hos Jenny.

Vilka länder har du besökt?
Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Schweiz, Österrike, Slovakien, Ungern, Nederländerna, Frankrike, Portugal, Storbritannien, Grekland, Israel, Venezuela, USA.

Många luckor österut och åh, vad mycket det finns kvar. Jag kan nästan inte själv acceptera att jag inte har varit i Italien. ITALIEN!

Favoritland att besöka?
Älskar att resa i USA, det är  både spännande och enkelt och jag är rätt bekväm av mig. Varje resa skulle kunna gå dit fast ha en helt annorlunda karaktär än den förra.

Favoritstad som turist?
New York är trots allt städernas stad men i den inte så  bombastiska kategorin står både Amsterdam och Berlin högt i kurs.

Favoritstad som bofast?
Wien har en särskild plats i mitt hjärta sedan jag bodde där som 22- åring, annars är ju Göteborg alldeles lagom litet!

Favoritstrand?
Denna i Norrbottens skärgård är i alla fall den jag besökt flest gånger, framför allt spenderade jag mina barndoms somrar här i en stuga utan rinnande vatten. Sorgen var stor då vi förra året tog beslutet att sälja den eftersom den trots allt är lite otillgänglig när jag bor 130 mil söderut.


Sämsta stället du besökt?
Wienerwald på våren. Missförstå mig rätt, stället är underbart men i kombination med pollenallergi var det ingen bra idé. Jag har sällan mått så dåligt.

Bästa shoppingen?
New York, för utbudet och för att man kan köpa jeans för 250 kronor.

Favoritö?
Fåröholmen där favoritstranden ovan ligger. Eller Manhattan dårå.

Vart vill du åka?
Japan, Nya Zealand, Australien, Kina, Malaysia, Sydafrika, Kanada, i princip till hela Sydamerika, alla Europeiska huvudstäder etc. etc. Det vore kanske lättare att nämna vart jag inte vill åka. Vårt reskonto är en helig ko som vi ständigt matar och skall användas till att uppfylla ovan nämnda drömmar.

Vad har du för resor planerade?
Åker till Barcelona om två veckor - yay! Annars har Skyways konkurs förstört de vanliga sommarplanerna då vår direktlinje till Norrbotten is no more...

Var hade din drömbröllopsresa gått?
Med gott om tid för många avstickare skulle en bilfärd från Seattle till San Diego vara underbart.


måndag 4 juni 2012

I min hylla: N

Några titlar på N i min hylla är:

Nick & Norahs oändliga spellista, den enligt mig bästa av samarbetena mellan Rachel Cohn och David Levithan om Nick och Norahs natt i New Yorks klubbliv.

Nattens barn av Traci Lords, en klassisk "true story" om Lords uppväxt och vägg till och ut ur porrindustrin.

Norwegian wood, den enda bok jag läst av Murakami och trots att jag gillade den mycket har det bara inte blivit något mer av den populäre japanske författaren.

När jag är hos dig, Linn Ullmans andra roman handlar om Stella som befinner sig på ett tak och faller, eller kanske hoppar? Jag såg i nya Vi läser att Linn Ullman släpper nytt i höst och det har jag längtat efter,  hon är en personlig favorit.