söndag 12 september 2010

En tripp till Island

Jag ligger två steg efter med mycket nu för tiden, så även Bokgeografi hos enligt O, men här kommer mina bidrag från Island, det lilla men lockande landet i norr.

1. Berätta om en bok som utspelar sig på Island eller är skriven av en författare med anknytning dit.
101 Reykjavik av Hallgrímur Helgason nominerades till Nordiska rådets litteraturpris och Helgason var i slutet av 90-talet Islands hetaste nya författare. Boken utspelar sig i just Reykjavik, postnummerområde 101, och kretsar kring Hlynur som varken är en speciellt mogen eller sympatisk 34-åring. Hans struliga liv tar en än mer komplicerad vändning då två av kvinnorna han träffar blir gravida, varav en flyttar in till honom och hans mamma.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Island.
Det får lov att vara långsökt. Det jag kommer att tänka på är att jag hörde Lena Nevander Friström sommarprata för många år sedan. Hon var psykoterapeut, författare och föreläsare och jobbade länge med ledarskapsutveckling på företag från hela världen. Bland annat tog hon med den ena chefen högre än den andra på tur med Islandshästar som var hennes stora passion. I sommarpratet berättade hon även om sin kamp mot cancern, vilken hon tyvärr förlorade vintern 2008.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Island, som du inte läst, men är nyfiken på.
Den mycket omtalade och omtyckta Sommarljus av Jón Kalman Stefánsson levererades även hem till oss innan semestern. Sambon hann norpa den först och även han tyckte mycket om den, men för mig har annat kommit emellan.

1 kommentar:

  1. Nordiska rådets litteraturpris är egentligen rätt spännande! Jag är dålig på att läsa författare från övriga Norden!

    SvaraRadera