Bokgeografi vänder österut, till Ryssland. Det är tunt med ryska författare i vår hylla och jag vet noll och intet om de moderna ryska författarna. Inte heller landet har lockat som resmål, detta stora historiskt tyngda land har hamnat långt ner på min prioriteringslista i många avseenden.
1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Ryssland eller är skriven av en författare med anknytning dit.
Therese Skårup är tv-reportern som har gjort en framgångsrik Moskvabevakning och är på väg mot drömjobbet som utrikeskorrespondent i Thereses tillstånd av Hanne-Vibeke Holst. Att hon oväntat blir gravid hindrar henne inte från att återvända för en inte helt ofarlig kartläggning av ryska maffian i den spännande början på Holsts Therese-trilogi som följdes av Det verkliga livet och En lycklig kvinna.
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Ryssland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
Aleksandr Solzjenitsyn tilldelades Nobelpriset i litteratur 1970 med motiveringen ”för den etiska kraft varmed han fullföljt den ryska litteraturens omistliga traditioner”. Solzjenitsyn var soldat i både tsarens och Stalins armé, men efter att i brev till en vän uttalat sig negativt om Stalins ledarskap arresterades han 1945 och spenderade 8 år i olika fångläger innan han benådades. Skrivit hade han gjort sedan tonåren, och han blev den första som realistiskt beskrev vistelsen i Gulag, vilket säkert gav både priset och gjorde att han blev landsförvisad.
3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Ryssland, som du inte läst, men är nyfiken på.
Jag önskar att jag skulle få höra talas om en ung, kvinnlig författare från Ryssland som man bara måste läsa. Det skulle locka mer än de klassiska gubbarna. Jag får surfa runt bland de andra deltagarna i bokgeografin och se om någon sådan finns.
Hade också svårt att hitta unga ryskor eller ryssar för den delen. Therese-serien är bra, den hade jag nästan glömt!
SvaraRadera