tisdag 6 juli 2010

Tematrio: Läsning i hängmattan

Det närmar sig, inte många dagar kvar tills jag också ligger i hängmattan och som vanligt blir det med Bottenvikens vågor skvalpande i bakgrunden. Lyran ber oss i veckan berätta om tre bra böcker/författare att läsa i hängmattan!

Tawny O'Dell är en favorit vars historier utspelar i nordostamerikanska småstäder, kring nedlagda industrier och gruvor. Det är tuffa kvinnor och män med mörka familjehemligheter i karg miljö, inte ljus och puttrig sommarläsning, men så bra med fångande karaktärer. Ivans återkomst och Avvägar är favoriterna.

Samma lite hårda, karga stil har Dennis Lehane och hans Kenzie/Gennaro serie är min favorit i spänningsgenren. Patrick Kenzie och Angela Gennaro är barndomsvänner och kompanjoner som privatdetektiver i Bostons arbetarkvarter där de vuxit upp, Patrick med en beundrad men hård far och Angela i en familj med italienska rötter och kopplingar till maffian. Deras bundsförvanter i utredningarna är allt från journalister och poliser till den lätt psykopatiske vapenhandlaren Bubba Rogowski. Kan det bli mer verklighetsflykt?

Är du riktigt överhettad och bara orkar med kortisar men ändå vill tänka är Mia Skäringers Dyngkåt och hur helig som helst den optimala krönikeboken. Jag både skrattar högt och får ont i hjärtat av texterna som är de ärligaste och mest utlämnande jag läst på länge, om någonsin, och det är uppfriskande.

1 kommentar:

  1. Jag älskar Mia Skäringer och hennes texter. Sann girl power eller vad det heter nuförtiden. Perfekt i hängmattan!

    SvaraRadera