onsdag 30 november 2011

Är vi verkligen så här stereotypa?

Julhandeln är i full gång och jag kan inte låta bli att irritera mig över näthandlarnas julklappstips där det anses nödvändigt att dela upp världen i kvinnor, män, unga och gamla. Spel, filmer, böcker, till och med musiken ska kategoriseras. Han ska lyssna på Eldkvarn, hon på Anna Ternheim, mormor ska läsa Bodil Jönsson, morfar Per Ahlmark. Och här försöker jag lära min 4 åring att det inte finns tjej- och killsaker. Kanske är jag överkänslig, men jag är seriöst intresserad av hur många som finner guiderna hjälpsamma, det läggs ju i alla fall ner energi på att skapa dem på i princip alla sajter?

Nej då läser jag hellre julklappstips hos Ett hem utan böcker och ser fram emot julkalendrarna med boktips hos Fiktiviteter, Enligt O, Mias bokhylla och Erika.

Till henne (enligt Bokus):




Till honom:




tisdag 29 november 2011

Frågor och svar!

Det var inte så länge sedan jag svarade på bokbytarfrågorna till Pocket och Prassel och de stämmer fortfarande rätt bra. De finns här, men inför Julklappsbyte Large uppdaterar jag lite.

* Vilken genre håller du dig helt till då du läser?
Jag blandar fortfarande ganska friskt och vill inte sätta några gränser även om jag självklart har vissa bekvänlighetszoner, jag väljer t.ex. inte oftast diskbänksrealism eller biografier.
* Favoritförfattare? (Har du alla titlar eller har du läst alla titlar; alltså, är det idé att skicka något av just den författaren..?)
Mina nordamerikaner står fortfarande högst på listan; Atwood, Krauss, Hustvedt, Flynn, O'Dell men av de jag nämnde förra gången är det bara Dennis Lehane och Gillian Flynn jag läst allt av, jag har mycket kvar att uppleva av de andra.
* Läser du på andra språk än svenska? Vilka?
Läser gärna på engelska.
* Lyssnar du på böcker? Vilket format, i så fall?
Nej, jag har inte fastnat för det formatet alls.
* Samlar du på böcker av någon särskild författare?
Nej.
* Har du någonstans publicerat en lista över böcker som du har läst eller som du äger? I så fall, var?
Det är bara de två senaste åren jag noterat vad jag läst och sett vilket finns på flikarna här ovan.
* Vad är du ute efter, då du läser? (Bildning, äventyr, romantik, hjärngymnastik, nya erfarenheter..? Försök att berätta!)
Framför allt läser jag för att få besöka världar långt från min egen, vare sig det är geografiskt eller tidsmässigt. Att vidga mina vyer med drama, komedi eller fantasy och jag har noll och ingen förståelse för de som inte väljer att ta del av böckernas fantastiska värld och dess spännande invånare. Syftet med att delta i en bokcirkel är att utmana mig och läsa andras val och det är så här ett år in en mycket trevlig erfarenhet. Jag bangar inte en utmaning, men kan även erkänna att vissa kategorier inte är min kopp te (läs nobelpristagare...).
* Finns det någon genre eller författare som du undviker? Vilken?
Drar mig fortfarande för svenska deckarförfattare och så Alex Schulman. Min bästa väninna rekommenderar honom varmt men jag kan inte komma över mina egna fördomar mot honom som författare. Jag känner mig liten, men så är det!
* Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Hundraåringen som klev ut genom fönstret....och liknande "tokiga" skrönor. Gah!
* Finns det någon genre eller författare som du gärna vill prova på, men inte kommit dig för? Vilken?
Klassiker. Och borde fortfarande besöka fler kontinenter än Nordamerika och Europa där jag gärna rör mig, men det finns ju så mycket bra där!
* Finns det några särskilda titlar som du letar efter och som du skulle bli riktigt glad över att få?
Inte vad jag kan komma på.
* Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Marianne Fredriksson och Dennis Lehane kan man väl säga att jag samlat på mig och, ja, där har jag allt.
* Vad gör du helst på fritiden?
Umgås med min lilla familj och emellanåt släkt och nära vänner. Vara ute, resa och så sluka tv-serier! Jag är med i en filmklubb på jobbet som ordnar visningar ett par gånger per halvår. Tyvärr kommer jag inte i väg på bio så ofta jag skulle vilja, men var sak har sin tid.
* Samlar du på något?
Nej.
* Favoritfärg?
Turkost och varma höstfärger.
* Teve-serier som du uppskattar?
Åh, ett kärt ämne där jag har en något schizofren spridning: Downton Abbey, Sons of Anarchy, Vita Huset, Vampire Diaries, How I met your mother, Mad Men, Vampire Diaries, Veronica Mars och Arkiv X till exempel. Även här är "vidga vyerna" ledordet.
* Favoritfilm? Eller: vilken slags film gillar du bäst?
Filmer som Sagan om ringen, Harry Potter och X-men är underbara eftersom de låter oss vistas i de mest fantastiska fantasivärldar. Den Gröna Milen, Magnolia och The Station Agent är andra favoritfilmer av olika karaktär och så är jag svag för våld á la Tarantino. Mitt alias kommer från Kill Bill, en all time high.
* Föredrar du te eller kaffe? Vilken smak?
Båda och av alla de slag.
* Vilket slags godis tycker du bäst om? Och hur är det där med naturgodis, egentligen..?
Är en riktig godisråtta fast gillar inte supersura eller sötlakrits.
* Stjärntecken?
Lejon
* Något som du verkligen skulle avsky att få i ett paket till jul?
Ljusmanchetter...
* Något som du verkligen skulle bli glad över att få i ett paket till jul?
Allt utom ljusmanschetter!
* Eventuella allergier eller födoämnesval (vegan, t.ex.)?
Nej, bara råa äpplen och andra kärnfrukter fast som smaksättare går det bra. Och körsbärssmak är riktigt äckligt!

måndag 28 november 2011

Pre Julklappsbyte Large

För det första, den här blombuketten är till En bok om dagen som gång på gång orkar ordna de roliga bokbytena. Julklappsbyte Large verkar slå alla rekord och det ska bli så kul!

För det andra, några uppdaterade bokinlägg och mina svar på frågorna inför bytet kommer snart, jag lovar!

torsdag 24 november 2011

tisdag 22 november 2011

Tematrio - Vampyrer

Övernaturligt är ett favoritämne, kanske ännu mer på tv och i filmens värld, men i veckans tematrio ber Lyran oss berätta om tre böcker som handlar om vampyrer eller andra övernaturliga varelser!

Är för tillfället mitt uppe i Justin Cronins tegelsten Flickan från Ingenstans, även känd som The Passage. En upptäckt i Sydamerikas djungler blir ett militärt experiment som går snett. Några år senare närmast utrotas jordens befolkning av viraler som är allt annat än undersköna och romantiska versioner av det blodtörstiga släktet. Men det finns hopp i form av en överlevande koloni och Amy, flickan som smittades med samma virus som viralerna men som blev något helt annat.

Människohamn av John Ajvide Lindqvist är en fantastisk och läskig historia som utspelar sig i det yttre havsbandet, vid Domarö och fyren Gåvasten där femåriga Maja försvinner spårlöst. När hennes pappa ett par år senare återvänder är det inte utan att han börjar misstänka att spöken är inbladade i flera märkliga händelser på Domarö....

Just hemkommen från Edgar Allan Poes trakter på amerikanska östkusten fick jag med mig en bok med The Essential Tales and Poems och ser alldeles särskilt fram emot The Fall of the House of Usher som i sann Poe-anda verkar innehålla hemsökta hus och övernaturliga fenomen.

måndag 14 november 2011

Vart är jag på väg? Gissa och vinn!

Jag är på resande fot, mest för business men även lite pleasure. Det kommer bli intensivt, som resten av hösten varit, men framför allt väldigt, väldigt roligt.

Så nu, innan På Spåret äntligen drar i gång kommer här några ledtrådar till vilka två städer jag ska besöka. Rätt gissning ger en vinst av litterär karaktär från städerna i fråga! Gissa på ända fram till 21 november, i kommentarerna eller till beatrix257(snabela)gmail.com

3. Första stoppet går till staden som har fostrat en fjortonfaldig OS mästare som blev kung i både Aten och Peking.
2. Det är den största staden i Poeland och grundades 1729.
1. Fiktiva karaktärer som McNulty och Omar Little härskar här.

Uppdaterat: Svaret är Baltimore, där simkungen Michael Phelps är född, Edgar Allan Poe levde och serien The Wire utspelar sig!

3. Stad nummer två har förvånande liten folkmängd till hur betytande den är, knappt 600.000.
2. Robert Langdon har knäckt koder här i hans upphovsmans senaste roman.
1. Har gator som K-, M- och N-street men mest känd är nog nr 1600 på avenyn där Alice Blackwell en gång huserade.

Uppdaterat: Det är huvudstaden Washington D.C som är så förvånande liten, där Dan Browns Den förlorade symbolen utspelar sig och Alice Blackwell är ju presidenthustru på 1600 Pennsylvania Avenue i Sittenfelds American wife!

Lycka till!

söndag 13 november 2011

Fars dag

Min pappa har aldrig fått slips på Fars dag, inte min sambo heller sedan han blev pappa. Som så ofta på högtidsdagar blev det ett hårt paket, den här gången med boken om Olle Ljungström. Jag passar på att bläddra medan M lägger lilleman. Den är gigantisk och full med fina bilder samt en DVD. Fin. Precis som han som fått den. Tack för att du finns!

Packa mammas kappsäck

Ensamtid på flygplan och hotellrum hägrar...

söndag 6 november 2011

Den perfekta läsplatsen

Fröken S på Massor av Ord har definierat den perfekta läsplatsen. En specifik favoritläsplats för mig är på flygplan, om jag flyger själv vill säga, vilket jag snart ska göra i ganska många timmar. Behöver jag säga att jag ser fram emot det. Men generellt ser min val ut som följer, även om svaren kanske ibland motsäger varandra!

Knäpptyst Fylld med bakgrundsljud
Jag har det sällan eller aldrig tyst omkring mig när jag är vaken.

Bland folk I ensamhet
Beror på vilka folk iofs. Inte nästan fyraåringen i alla fall, där blir det inte många rader läst ur mina egna böcker. Bamse däremot...

Bekväm Asketisk
Soffhörna, hängmatta, mysfotölj, sängen, osv.

Sittande Liggande
I de allra flesta fall. Kanske inte på café dock.

Ger mig möjlighet att sitta länge Kan läsa de fem minuter jag har över
Läser väldigt sakta och behvöer tid att komma i gång.

Plats där jag kan äta En plats där förtäring inte är nödvändig
Gärna, men inget måste, och absolut inte i sängen!

Ett stammishak Gärna en ny plats
Är ombytlig av mig.

Ett ställe med vacker utsikt Kan ha ögonen i min bok till 100%
Varför inte kombinera två bra saker?

Varm och ombonad Behagligt sval
Helst i solens eller brasans sken.

En plats där jag kan ha myskläder En plats där jag kan ha på mig något fint
Tveklöst

Bland främlingar Bland vänner
Bland vänner kan man prata om boken, inte läsa den.

Ute Inne
Läsning sker så klart oftast inne men så fort temperaturen tillåter, även om det innebär fleecetröja och filt flyttar jag ut.

Hemma Borta
Eller någonstans mittemellan.

lördag 5 november 2011

Fragment

Jag kan egentligen inte skylla bloggtorkan på tidsbrist. Jag både läser och ser en massa, men varken kan eller vill formulera några längre tankar kring det. Undrar om det är hösten och mörkret eller bara för mycket på jobbet som gör att jag inte orkar få ut något, bara ta in. Anyway, en kort summering av läst, sett och hört i Oktober lyder:

Våga flyga - Lisa Jewel. Feelgood om Leah som från ett fönster mitt emot följer en brokig skara människor som bor i kollektiv i wannabe-poeten Tobys hus på 31 Silversmith Road. (3)

En dåre fri - Beate Grimsrud. Bokklubben var rörande överens, den här boken är viktig, modig, och fascinerande. Om en kreativ överlevare i en verklighet man inte
önskar någon men som det är viktigt att man vet existerar för många. (4)

Husfrid - Alison Bechdel. Detaljerad, rolig och sorglig uppväxtroman samt den snyggast tecknade grafiska roman jag sett. (4)

Never let me go. Underbar och tänkvärd science fiction fast ändå inte, snarare en alternativ samtid som inte ligger så lång från verkligheten. Vidrigt men vackert. (4)

Sons of Anarchy, säsong 2. Inte lika stark som säsong 1 men lika beroendeframkallande. Katy Sagal är så väl värd sin Golden Globe. (3+)

Se oss flyga över scenen i fruktansvärda hastigheter på Folkteatern i Göteborg. Obeskrivlig scenföreställning med underbara Umegruppen Klungan. (4+)

Winter passning. Lågmäld drama om hemvändande Reese med ovanligt allvarliga roller för både Zooey Deschanel och Will Ferell. (3)

Super. Efter år av svårigheter och besvikelser får Frank en gudomlig uppenbarelse och blir Crimson Bolt, superhjälte in the making, utan superkrafter med med mycket vilja. Når tyvärr inte upp till Kick-Ass höjder. (2)

Alice Bah Kuhnkes sommarprat i hörlurarna vid spisen här om dagen var ärlig och
uppfriskande. Till min amerikanska kollegas ära lagade jag för övrigt det här och den här - båda rekommenderas varmt.

Downton Abbey. Herrskapet och tjänstefolkets efterlängtade återkomst som inte gjorde någon besviken. Jag älskar Downtons drama.