onsdag 28 november 2012

Shame

Brandon lever ett till ytan sett framgångsrikt liv. Han bor centralt på Manhattan, är snygg och jobbar med vad som verkar vara reklam eller någon typ av försäljning. Det innebär i alla fall skjorta, finbyxor och grabbiga kollegor att ta en öl med efter en lyckad affär. Men relationer kan han inte utan är ensam och grav sexmissbrukare. När hans syster Sissy en dag dyker upp i hans lägenhet för att stanna på obestämd tid bryts Brandons rutiner av engångsligg, besök hos prostituerade eller bara de ensamma stunderna i badrummet och relationen syskonen emellan verkar minst sagt ansträngd. Brandons situation blir ohållbar men en nedåtgående spiral slutar inte förrän du nått botten.

På vägen dit är det mörkt och skamfullt men med en stor mängd övertydliga (och nakna) detaljer som blandas med försiktiga antydningar om orsak och verkan blir det hela väldigt bra. Och tragiskt.

Brittiske Steve McQueen har skrivit och regisserat filmen och för andra gången castar han multitalangen Michael Fassbender i huvudrollen. Honom har jag den sista tiden sett som Rochester i Jane Eyre, som robot i Phrometheus och evil mutant i X-men: First Class, och ja, han fixar samtliga roller utan större anmärkning. Jag kommer definitivt att försöka se McQueens och Fassbenders tidigare samarbete Hunger inom en snart framtid.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar