onsdag 23 mars 2011

Tematrio - Grisiga gubbar

I veckans tematrio efterlyser Lyran böcker som befolkas av grisiga gubbar, dvs. de där griniga, egoistiska, otrevliga figurerna som råkar vara män.
  1. En av de minst älskvärda karaktärerna jag stött på är Ignatius J. Reilly. Han är dryg, lat, oförskämd, snabb med att döma andra och är ständigt i strid med världen som pågår omkring honom. John Kennedy Tooles postumt utgivna prisvinnare Dumskallarnas sammansvärjning är mångas favoritbok, inklusive min sambos. En omläsning så här 15 år senare kan vara på sin plast för att se om jag i humorn kan hitta några förlåtande drag hos Ignatius som jag föraktat så länge.

  2. Pierre Arthens i Muriel Barberys debutbok Smaken är en av världens mest framgångsrika matkritiker men varken någon helyllepappa, drömmake eller speciellt god granne. Att hysa starkare kärlek till smaker och minnen än människor gör honom både kall och osympatisk.

  3. Marian Keyes En förtjusande man handlar om den populäre politikern Paddy de Corcy som har en förmåga att trollbinda kvinnor, men som kanske inte är så förtjusande som man först kan tro. Keyes brukar kunna fånga och skildra de mest allvarliga ämnen med finess och svart humor men den här blev en riktig besvikelse som enligt mig är Keyes sämsta.

torsdag 17 mars 2011

True Grit

14-åriga Mattie Ross är fast besluten att hämnas sin fars död. Samtidigt som hon åker för att hämta hans kista passar hon på att göra upp hans sista affärer samt förhöra sig om vem som är den bäste prisjägaren av de US Marshalls som står till förfogande. Trots att både faderns affärskontakt och sheriffen Rooster Cogburn föröker avfärda henne som en aningslös flickunge låter Mattie sig inte bevekas. Med fakta på fötterna och en knivskarp retorik har hon snart fått sin vilja igenom och deltar i jakten på sin fars mördare, Tom Chaney.

Bröderna Coens nyinspelning av True Grit, succén från 1969, innehåller en hel del humor, charm och fina rollprestationer. Jeff Bridges är som väntat klippt och skuren som den effektive men moraliskt tveksamme Rooster Cogburn. Matt Damon och Hailee Steinfeld överraskar i sina roller och till skillnad från min vän N stör jag mig inte alls på Steinfelds roll, den unga Mattie. Hon undviker hårfint att bli lillgammal eller irriterande. Och är det en lycklig slump att Barry Pepper spelar sin namne, Lucky-Ned Pepper? Jag har alltid gillat Pepper i de roller jag sett honom i och eftersom jag inte sett originalet från 1969 kan jag inte uttala mig om hur han står sig mot den tolkning Robert Duvall gjorde, men Filmmedia gör en fin jämförelse mellan de två versionerna här.

Miljöerna i filmen är i helt fantastiska, den lilla stadens klassiska upbyggnad med hängning på torget, den karga prärien med sina milsvida avstånd och de kalla nätterna runt lägerelden. Jag är västernromantiker sedan länge och trivs i den miljön även 2011. True Grit får en gedigen 4 av mig.


tisdag 15 mars 2011

Topp 5 - Musikböcker

Hittar ett underbart tema i dag hos enlig O - musik! Det finns en del böcker hemma i hyllan på det temat, både fiktiva och bigrafiska. Några favoriter samt en jag ser fram emot är:
  1. High Fidelity av Nick Hornby om musiknörden Rob som saknar Laura som gjort slut. Samtidigt som han listar de värsta uppbrotten i sitt liv funderar han över det ultimata blandbandet med de lika musiknördiga Dick och Barry som jobbar i hans musikaffär.
  2. Nick och Norahs oändliga låtlista, Rachel Cohn och David Levithans lilla pärla om Nick och Norah (duh!) som bland annat förenas av sin stora musikintresse. Vi följer dem en natt i New York, på flykt undan sitt förflutna och i jakt på favoritbandet Where's Fluffy.
  3. Bono: i samtal med Michka Assayas är en personlig bok om frontmannnen i U2. Inte den traditionella biografin med en journalist som skriver rockstjärnans historia utan en bok i samtalsform.
  4. När Joni Johansson fyller 45 bestämmer hon sig för att växa upp och sluta drömma om den musikkarriär som i stället har blivit en skuldfälla och enstaka spelningar på torget för småpengar. Hon ska bli normal. Finns det liv på Mars? har inte bara lånat titeln av Bowie utan alla kapiteltitlar är översatta låttitlar och boken är full av popkulturella referenser. Tragikomiskt av Inger Edelfeldt.
  5. I årets bokreaskörd finns Möten med Morrissey som jag kan tänka mig är uppbygd ungefär som Assays Bonobok, med den lite mindre utåtriktade Stephen Patrick Morrissey. Men fyndet jag längtar mer efter är Just Kids av Patti Smith om hennes och Robert Mapplethorps äventyr New York på 70-talet.

tisdag 8 mars 2011

Tema - hjältinnor

Sara på GloryBox uppmanar oss så här på Internationella Kvinnodagen att lista 3 fiktiva hjältinnor och lade själv beslag på bland annat Buffy och Katniss som är svårslagna.

På min lista måste den ultimata hämnerskan Beatrix Kiddo a.k.a the Bride också få plats, självklart eftersom bloggen heter som den heter.

Man kan vara tuff hjältinna utan att vara vålsdam. Med attityd och snabba, smarta repliker är Veronica Mars en tjej jag önskar att jag vore kompis med, inte bara i fantasin.

I Hayao Miyazakis filmer är det ofta unga tjejer som blir hjältinnor, frivilligt eller ofrivilligt, men tuffa är de. Som Chihiro, eller Sofi, eller Kiki, eller Nausicaä...

Equals?


På min fiktiva middagsbjudning à la Go' Kväll firar jag idag Internationella Kvinnodagen. Både Judi Dench och Daniel Craig är välkomna, den senare i vilken som av skepnaderna från filmen ovan. Veronica Mars, Aung San Suu Kyi och Jane Austen får också plast vid mitt bord som jag dukar med te, semlor och massor av tulpaner. Skulle du inte vilja sitta med och lyssna?

onsdag 2 mars 2011

Jag har blivit med bokcirkel!

Det går trögt med läsningen just nu och en av anledningarna är det för övrigt positiva att jag äntligen hittat ett gäng kompisar, grannar och bekantas bekanta att ha bokcirkel med. Jag har längtat länge. Samtidigt innebär det också, vilket ju är ett av huvudsyftena med cirkeln, att jag läser något som någon annan valt. Chansen att Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann annars skulle ha hamnat på mitt sängbord är näst intill obefintlig. Därför går det trögt, och därför ska det bli oerhört roligt att prata om boken, om varför jag bara är lite road och lite mer irriterad under min läsning samt lyssna till de andras reflektioner.

På tal om cirklar, här är en annan att längta efter! Sara Bergmark Elfgren på GloryBox låter oss få smaka på den roliga idén med en trailer för hennes och författarkollegan Mats Strandbergs bok Cirkeln som kommer i April. "Apokalypsen börjar i Bergslagen!" - hurra, bring it on, säger jag!