tisdag 15 mars 2011

Topp 5 - Musikböcker

Hittar ett underbart tema i dag hos enlig O - musik! Det finns en del böcker hemma i hyllan på det temat, både fiktiva och bigrafiska. Några favoriter samt en jag ser fram emot är:
  1. High Fidelity av Nick Hornby om musiknörden Rob som saknar Laura som gjort slut. Samtidigt som han listar de värsta uppbrotten i sitt liv funderar han över det ultimata blandbandet med de lika musiknördiga Dick och Barry som jobbar i hans musikaffär.
  2. Nick och Norahs oändliga låtlista, Rachel Cohn och David Levithans lilla pärla om Nick och Norah (duh!) som bland annat förenas av sin stora musikintresse. Vi följer dem en natt i New York, på flykt undan sitt förflutna och i jakt på favoritbandet Where's Fluffy.
  3. Bono: i samtal med Michka Assayas är en personlig bok om frontmannnen i U2. Inte den traditionella biografin med en journalist som skriver rockstjärnans historia utan en bok i samtalsform.
  4. När Joni Johansson fyller 45 bestämmer hon sig för att växa upp och sluta drömma om den musikkarriär som i stället har blivit en skuldfälla och enstaka spelningar på torget för småpengar. Hon ska bli normal. Finns det liv på Mars? har inte bara lånat titeln av Bowie utan alla kapiteltitlar är översatta låttitlar och boken är full av popkulturella referenser. Tragikomiskt av Inger Edelfeldt.
  5. I årets bokreaskörd finns Möten med Morrissey som jag kan tänka mig är uppbygd ungefär som Assays Bonobok, med den lite mindre utåtriktade Stephen Patrick Morrissey. Men fyndet jag längtar mer efter är Just Kids av Patti Smith om hennes och Robert Mapplethorps äventyr New York på 70-talet.

1 kommentar:

  1. Älskar High Fidelity! Har dessutom just köpt Nick & Norah och skulle gärna, gärna läsa om Morrissey. Kul att du gjorde en egen lista!

    SvaraRadera