måndag 7 december 2009

Sjukt - tematrio

Lyrans sjuka tema för veckan, att berätta om tre böcker som handlar om sjukdomar blir depression, cancer och cancer i min trio:

Jag vill inte dö, jag vill bara inte leva av Ann Heberlein har jag inte läst än, men jag ska. Jag har en närstående som fått diagnosen bipolär sjukdom men inte accepterar den och jag vill läsa allt jag kan om sjukdomen, om och av de som har upplevt den på nära håll.

Om leukemi och om Anna, som ofrivilligt är sin systers ständiga donator från födseln till tonåren då hon plötsligt säger stopp, handlar Allt för min syster av Jodi Picoult. Det beslutet blir inte lätt för någon i familjen. Ett väldigt amerikanskt drama men med gripande stunder. Boken har blivit film med Cameron Diaz men den tänker jag undvika.

I Nåd försöker Sletten komma tillfreds med att han är döende i cancer. Han vill få kontroll över sitt liv som han inte levt så generöst och framför allt över sin död. Nåd är inte Linn Ullmans bästa bok men jag gillar alltid hennes språk och lite sorgsna berättelser.

1 kommentar:

  1. Det blev bara cancer hos mig. Hemskt tema! Tyckte mycket om Heberleins bok. Lyssnade på henne under de veckor som hon i boken beskriver som de värsta och hon var verkligen manisk. Bra var hon absolut, men vi funderade lite kring hur hon egentligen mådde.

    SvaraRadera