onsdag 13 april 2011

Tematrio - Hembygden

På fredag styr jag kosan norrut, mot min hembygd i Norrbotten. Det är alltså väldigt passande att Lyran i veckans tematrio ber oss berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

Den text som är mitt soundtrack varje sommar, fina Semester är skriven av en Pitebo, Bo Sundström, men han har vad jag vet inte börjat konkurrera med sin fru än så han platsar inte på listan som författare.
 1. 1974 års nobelpristagare Eyvind Johnson från Svartbjörnsbyn utanför Boden var synnerligen produktiv och anses vara en av våra viktigaste proletärförfattare. I Romanen om Olof får vi den delvis biografiska berättelsen om hur det är att vara tonåring i Norrbotten i början av det förra seklet
 2. Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, är också Bodensare och även om hans Ofredsår står i bokyllan har jag inte läst någon av hans historiska böcker, däremot tittar jag då och då in på hans blogg, Att vara ständig.
 3. En långt mycket mindre läst författare, men min lilla hembys stora kändis som jag intervjuat en gång för en skoltidning hette Anna Rönnkvist. Hennes debut Hon Maria är en samling noveller med stark hembygdsanknytning skriven på dialekt. Undrar om den funkar för andra än norrbottningar?

4 kommentarer:

 1. Romanen om Olof finns med på min "läsa-lista" :-)

  SvaraRadera
 2. Har faktiskt inte läst Eyvind Johnson, så svensklärare jag är. Borde nog göras!

  SvaraRadera
 3. Vad härligt att åka hem och hälsa på! Så du är uppväxt i Boden?

  SvaraRadera
 4. Lyran och O: Och jag har inte läst Johnson sedan skoltiden så det är hög tid att uppleva honom igen.

  Boktokig: Hembydgen fick i detta fall representeras av hela Norrbotten, men Kalix är min hemort :)

  SvaraRadera