Sidor
lördag 28 augusti 2010
Nostalgi 1
onsdag 25 augusti 2010
Bokgeografi Irland
2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Irland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.
måndag 23 augusti 2010
Drama på hög nivå
I sommar fick seriens andra säsong den något mer vuxenvänliga tiden 22.35. Jag hoppas att det innebar att fler hittade den. Fortfarande varje vardag och med samma upplägg där vi träffar samma patient samma veckodag under några veckor. På grund av semester programmerade jag att spela in fyra veckors avsnitt och det var med darrande hand jag kontrollerade om inspelningen hade funkat när jag kom hem. Jackpot! Alla avsnitt fanns med och den är lika bra denna säsong. Långsamt men dramatiskt, mycket dialog och oerhört välspelat. Självklart kryddade och komprimerade terapisamtal, men hur skulle det annars bli bra tv?
- Mia – framgångsrik advokat, ensam, kärlekstörstande och tydligt bitter tidigare patient till Paul.
- April – ung arkitektstudent som nyligen fått en cancerdiagnos som hon vägrar avslöja för sin familj eftersom de redan har nog problem med den autistiska brodern.
- Oliver – 11-åring som kommer tillsammans med sin mamma och pappa för att få hjälp att hantera deras separation och uppenbara problem med att kontrollera sin ilska på varandra.
- Walter – VD i stormens öga som söker en quick-fix för sina sömnproblem.
Gillar du drama och har missat In treatment kan du härmed anse dig tipsad. Säsong 1 finns på DVD, tvåan kommer i oktober.
In treatment var jag ensam om att följa men en annan juvel i HBO’s vackra krona, Mad Men, ser M lika gärna och när vi väl började var det omöjligt att inte bli fast i 60-talets Manhattan. Vi har nu också sett klart säsong 2. Även det här är drama i sin finaste dräkt, bokstavligt talat, med en underbar garderob och rekvisita, finfin cast och inte alltför actionfylld men fascinerande handling.
Året är 1962 och livet på reklambyrån i New York fortsätter. Det röks och dricks lika mycket på kontrorstid. Unken kvinnosyn, rasism och otrohet är fortfarande utbredd men det dyker även upp nya utmaningar både professionellt och personligt, som allt större genomslag för tv-mediet, homofobi och Kuba-krisen.
”You are so profoundly sad”, säger en karaktär till Betty Draper som på ytan är den perfekta hemmafrun med vackra barn och en framgångsrik make och den kommentaren stämmer väldigt bra för i princip samtliga karaktärer i säsong 2. Upplyftande? Ja, för det är så bra gjort. Jag reserverar genast säsong 3.
(Har du förresten inte provat Lovefilm tidigare har jag kostnadsfria provmånader att dela med mig av :))
Oryx och Crake
En gång var han Jimmy som växte upp i ett av de högteknologiska reservaten där hans pappa var genolog och delaktig i Operation Odödlighet. På OrganFarmen används nassonger, transgena supergrisar, som värddjur för att odla fram perfekta organ av mänsklig vävnad. Där finns även varjundar och bjunkar, genmanipulerade varelser för särskilda ändamål och triumfer för den mänskliga forskningen. Att även Jimmys vän Crake är ett geni som elitreservaten kommer kämpa om att värva råder det ingen tvekan om, han har stora saker att uträtta medan Jimmy anses som medelmåttig med ordets gåva snarare än matematikens Men alla är inte teknikens förespråkare. Jimmys mor som tidigare varit mikrobiolog på OrganFarmen är numera avskedad och hårt bevakad av säkerhetsgruppen CorpSeCorpse på grund av sitt tydliga missnöje mot projektet. Från sitt gömställe i träder ser Snöman tillbaka på sin uppväxt och livet före katastrofen.
Det finns mycket att säga om Oryx och Crake, att den är rolig, sorglig och smart skriven är några. Atwoods gestaltning av skenande teknik, genmanipulering och uppdelningen i elitområden och Plebesområden, där de vanliga människorna bor, är trots vissa absurda drag inte helt orimliga.
Föga anade jag i början av året att två av de bästa böckerna jag läst i år skulle vara av Margaret Atwood, men Oryx och Crake kvalar definitivt in på topp 5. 276 sidor dystopi och post-apokalyptism när den är som bäst!
tisdag 17 augusti 2010
Festivalhelg
- Vad många soptunnor det finns.
- Det är visst trendigt med mustasch.
- Aj, aj min rygg. Var kan jag sätta mig mellan spelningarna?
- Mäh, 25 kronor för en liten kaffe i pappmugg!
- Ahh, vad skönt att krypa ner i sin egen säng.
Tematrio Sommar - utan böcker
Jag har åkt tåg till Norrbotten och i ivern över att äntligen vara framme hoppat av med familj och packning på fel station klockan 06.00.
Jag har (på väg hem från biblioteket) cyklat in en påse med böcker och mobiltelefon i hjulet så telefonen bröts itu. Böckerna klarade sig bra.
Jag har fyllt 35. Det var en fin dag med kalas i sommarstugan. Jag höll nästan på att tappa en bebis i golvet då jag glömt hur ostabila de är, men allt gick bra.
Det var väl sommaren och jag i ett nötskal. Men min kroniska klumpighet till trots har det varit en fantastisk sommar och jag sörjer att det redan känns som att den är över.
måndag 16 augusti 2010
Och en grej till
Vår familj består av en Douglas Adams fantast och en som tycker han är okej, men vi är båda garanterat nyfikna på hur Colfer förvaltar Adams arv i fortsättningen på Liftarens guide till galaxen och Arthur Dents och Ford Perfects underbara resa.
fredag 13 augusti 2010
Maktlös konsument?
Flicka enligt H&M:
Jag känner mig fullkomligt maktlös för det finns inte ett jota jag kan göra åt det. Visst skriva på listor och bojkotta affären, men vad blir egentligen resultatet av det? Det finns fantastiska inlägg om detta som hos Anaiah och Nina Ruthström, vi är många som känner så här, men sen då?
Barn är oerhört öppna och fördomsfria, det är vi vuxna som ger dem värderingar och stänger deras sinnen och det gör mig också ledsen att vi inte har blivit bättre på att komma från fördomar och uråldriga förväntningar på pojkar och flickor. Jag vet inte hur många gånger lilleman stolt visat upp sina målade tånaglar i sommar och vuxna människor reagerar med ett ”Oj, oj, oj, ja men här går väl gränsen”. Jag blir stum över vilka värderingar man lägger på en tvååring.
tisdag 10 augusti 2010
Sommarläsningen
1. Bäst i sommar?
Jag älskar Oryx & Crake som jag håller på att avsluta för tillfället. Margaret Atwood är en nygammal favorit med oerhört skön stil.
2. Sämst i sommar?
Jag har bara sett Twilightserien på film, men efter Eclipse var jag så nyfiken att jag köpte den avslutande delen Breaking dawn och blev rätt besviken. Även om det är många sidor har jag lite svårt att förstå hur materialet ska räcka till att göra två filmer?
3. Vad har du helst läst på stranden?
Har inte legat på stranden alls, men har stulit några stunder i solstolen på stugtomten då och då. Pocket eller glansig tidning är det optimala då.
4. Var har du läst mest?
På tåget och på altanen i sommarstugan då lilleman sovit middag.
5. Har du haft något läsprojekt under sommaren som du lyckats eller misslyckats med?
Oryx & Crake läser jag tack vare Lyrans Dystiopiutmaning och mitt egna lilla projekt när sommarpratarna presenterades var att äntligen läsa Den amerikanska flickan. Check. Hade tänkt läsa en klassiker också, To kill a mockingbird, med det hann jag inte.
6. Nämn en ny bok som du har köpt i sommar!
Det blev galet många denna sommar. Bokbeställning före semestern, spontaninköp på ICA, slut läsning i stugan vilket krävde ett besök på stans bokhandel och där blev det köp 4 betala för 3, bl.a. Hans Gunnarssons Allt ligger samlat.
7. Vad ser du fram emot att läsa i höst?
Nytt av Maria Sveland, Dennis Lehane och så Suzanne Collins tredje del av Hungespelen, Mockingjay! Fast eftersom sambon också väntar på den och inte gärna läser på engelska kan det bli olidligt lång väntan. Eller dubletter.
söndag 8 augusti 2010
Public enemies
lördag 7 augusti 2010
Grattis på bloggårsdagen
fredag 6 augusti 2010
Människohamn
tisdag 3 augusti 2010
Spelschema Way Out West
Det var en parentes, för mitt första besök på Way Out West kommer handla om mycket annat även om jag kommer besöka Wu-Tang Clan spelningen också. Halv fem på eftermiddagen passar bra för en tant, frågan är om bandet hinner dit?
Spelschemat helt klart Way Out West
Det som stör mig allra mest är att Marina & the Diamonds krockar med Håkan Hellström. Hellström som säger sig ska göra en "once in a lifetime" spellista mot en av årets bästa låtar? Jobbigt val.