Sidor

torsdag 31 maj 2012

Morot

Ju fler jag meddelar desto svårare blir det att slingra mig ur det: Om jag inte har invigt dessa innan söndag får jag stå i skamvrån. M'kej?

Uppdaterat: Undrens tid är ej förbi och skamvrån kan härmed undvikas. Puh!

onsdag 30 maj 2012

Tematrio - engelskspråkigt

En av mina bokliga utmaningar till mig själv är att emellanåt läsa på engelska. Av flera anledningar - för att hålla igång språket som jag har pluggat i många år och använder dagligen i mitt jobb, för att en del texter faktiskt måste läsas på originalspråk då betydelser kan gå helt förlorade i översättningar och inte minst för att svenska översättningar ibland dröjer olidligt länge. Lyran ber i veckans tematrio: "Ge mig tips på tre bra engelskspråkiga böcker, tack"
Okejrå!

1) Love is the the higher law innehåller som så många av David Levithans böcker många popreferenser och framför allt förklaringen till titeln i hans fina bidrag till 11 Septemberlitteraturen är oslagbar på originalspråk. Mycket gripande.

2) Push är den ursprungliga titeln till den bok av Saphire som numera heter Precious, precis som filmen. Första stycket lyder.
"I was left back when I was twelwe because I had a baby for my fahver. That was in 1983. I was out of school for a year. This gonna be my second baby. My daughter got the Down Sinder. She's retarded."

Den här typen av grafiskt talspråk känns väldigt löjligt när det översätts, originalslang rekommenderas!

3) Being there av Jerzy Kosinski innehåller en hel del lek med ord och fraser vilket leder till missförstånd och gör enstöringen Chance the gardner till Chance Gardner, mediernas och politikernas gunstling.

Tre böcker av olika karaktär, men språkmässigt lättlästa på engelska - hoppas något kan passa!

måndag 21 maj 2012

Bonjour Tristesse

Vi läser ännu en debutroman i bokcirkeln, men denna gången en som gavs ut redan 1954, Francoise Sagans Bonjour Tristesse. Då var Sagan, eller Francoise Quoirez som hon egentligen heter, bara 19 år och romanen väckte enorm uppmärksamhet med sin brådmogna stil.

I centrum står 17-åriga Cécile och hennes far och den sommar de lämnar sitt liv i Paris för en villa vid Medelhavet tillsammans med en av faderns älskarinnor. Tillsammans lever de ett sorglöst liv till den dagen en väninna till Céciles avlidna mor kommer på besök, Anne som till en början har Céciles största respekt med sitt intellektuella och förfinade sätt. Men när hon får en allt större del i faderns liv känner Cécile att deras livsstil är hotad och hon skyr inga medel för att försvara den.

Jag gillar verkligen Sagans komprimerade stil, jag-formen som i all sin enkelhet ändå beskriver karaktärerna och stämningar väldigt tydligt. På sina 153 sidor lyckas boken väcka mer känslor än andra gör på över 400 sidor. Jag förstår att den väckte uppmärksamhet på sin tid, det är en stark debut som förtjänar sin plats i rampljuset. Jag är glad att vi läste denna moderna klassiker och jag vill definitivt läsa mer av den talangfulle Francoise Sagan!

Vinn sommarläsning hos Anna!

Jonathan Franzen står högt på att läsa listan och en min mamma som fyller pensionär om en månad gillar Majgull Axelsson, därför vinner jag gärna en av böckerna hos ...och dagarna går. Tävla hos Anna fram till fredagen 25/5!

tisdag 15 maj 2012

I min hylla: M

Några riktigt gedigna författare och bra titlar återfinns på M:

Moonlight Mile är (kanske) Dennis Lehanes avslutande bok i serien om Patrick Kenzie och Angela Gennaro, privatdetektiverna i Boston som är två favoritkaraktärer.

Människohamn en av förra sommarens höjdare som slukades på en altan ett par meter från ett stormande hav, perfekt men läskig inramning till Ajvide Lindqvists spökbok.

I Människa utan hund introduceras vi till Gunnar Barbarotti och hans hemmaarena, småstaden Kymlinge i Håkan Nessers kvartett om kommissarien som köpslår med Gud.

Microslavar är min favorit av Douglas Copupland som jag läste på en skidsemester i Frankrike i slutet av 90-talet vilket också var en passande inramning till denna pärla.

måndag 14 maj 2012

Min son, författaren

Följande verk följde med hem från förskolan idag. OBS, som så många böcker är den bara delvis självbiografisk, jag mår bra!


söndag 13 maj 2012

Skam den som ger sig

OK, jag har fleece och långbyxor men jag sitter ute i en solstol och läser. Win!

fredag 11 maj 2012

PDD

Det är inte bara frånvaron av vårvärmen och det blåsiga Göteborg som gör mig låg, jag lider även av PDD, Post-Dexter-Depression då vi i går såg det sista avsnittet av säsong 4. Ni som har sett den vet att säsongen är sprängfull av ångest och stress då den kretsar kring Dexters svårighet att kombinera sin nyfunna familjelycka med sin mörka sida samtidigt som han tampas med den synnerligen otäcke Trinitymördaren. Ni vet också att säsongsavslutningen (OMG!) är något utöver det vanliga. ’nuff said.

Manusförfattarna till Dexter gör verkligen det omöjliga möjligt: får mig att gilla och känna sympati med en bestialisk mördare, gång på gång. Är inte fiktion underbart!

Nu längtar jag till mitten av Juni, då hoppas jag verkligen att sommaren har kommit. Om inte åker jag ändå till Barcelona (!) samt återvänder till Miami, i alla fall andligt, eftersom Dexter säsong 5 då släpps på DVD.

måndag 7 maj 2012

Tematrio - Tonårsläsning

Tonåren, ja de spänner från tretton till nitton och där emellan var det rätt stor skillnad i vad jag läste i alla fall. Nu, som vuxen läser jag fortfarande mycket så kallade ungdomsböcker och det gör min snart 40-åriga sambo också. Här kommer tre favoriter som traditionellt står i "unga vuxna" eller uHce hyllorna eftersom Lyran i veckas tematrio ber oss berätta om tre bra böcker skrivna för unga och vuxna!

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeld, om Maja som sågar sig tummen i tummen på slöjden men vad värre är får hon inte tag i sin mamma och det följer några ångestfyllda dagar och veckor i denna underbara Augustprisvinnare.

Över näktergalens golv och de andra delarna om klanen Otori av Lian Hearn är en mytisk saga om ett fiktivt medeltida Japan som inte bara har några av de vackraste omslag jag vet, men som även är fina på insidan.

Om jag stannar av Gayle Forman handlar om Mia som är en lovande, ung cellist på väg mot Julliard när en tragisk trafikolycka ställer hennes liv på ända. Att jag inte har läst fortsättningen När jag lär dig gå är helt otroligt för denna var en av förra årets favoriter.

Nu kryper jag snart till kojs med den av många efterlängtade Eld, och eftersom ALLA bokbloggar recenserar den i dagarna kommer jag undvika nätet ett tag. På återseende!


Jubileum i bloggosfären

Eli läser och skriver firar två-årsdag isom bokbloggare och sitt 1000 (!) inlägg på nuvarande sidan. Jubileet till ära anordnar hon en tävling med Melina Marchettas Jellicoe Road och ytterligare hemligheter i ett spänannde paket som pris.

Hanneles Bokparadis firar också två årig bloggdag och lottar ut Brev till en bokhandel: 84 Charing Cross Road av Helene Hanff som också låter oemotståndlig.

Grattis till er båda och keep up the good work!

tisdag 1 maj 2012

33 svar

Maria på I bokens värld är allt möjligt , enligt O och Mias bokhylla har skickat utmaningar i form av elva mer eller mindre bok- och filmrelaterade frågor. Tack alla! Jag älskar att svara på frågor men är värdelös på att skicka kedjebrev vidare och eftersom jag redan läst många roliga svar hos de flesta favoritbloggar lär detta också stanna här. Ursäkta mastodontinlägget och håll till godo!

Först Marias frågor:

1. All-time favoritbok?
Det är ju alldeles för svårt att välja bland de skönlitterära så det får bli Kärlek, timjan och oliver, en underbar kokbok av Anna och Fanny Bergenström.

2. Vilken film gråter du alltid när du ser?
Vet inte om jag alltid gråter till någon särskild film, men Lone Sherfig, dansk manusförfattare och regissör slår an en stäng hos mig och hennes Wilbur want's to kill himself har mitt snyftrekord hittills.

3. Finns det någon karaktär ur en bok som du skulle vilja ha ett förhållande med, och i så fall vilken?
Starka känslor för böcker startade tidigt och Davey i N.A Perez Ett år att minnas (De bästa ungdomsböckerna) var en riktig drömprins. Boken utspelar sig 1899 och som ung älskade jag boken om den starka Jen och hennes omvälvande år. Jag var även svag för Falköga i Den siste mohikanen...

4. Hur är böckerna sorterade i din bokhylla/dina bokhyllor? Genre? Bokstavsordning? Färg?
I pockethyllan står de färgkoordinerat (snyggt). I stora Billy i bokstavsordning efter efternamn (praktiskt).

5. När du var liten, vad ville du bli när du blev stor, och vad blev du/vad tänker du bli?
I en anteckningsbok från första klass står det att jag ville bli "fisör" (ja, utan r) och flygvärdinna stod också högt i kurs. På höskolan blev det humanistiska och samhällsvetenskapliga ämnen och i dag jobbar jag med läkemedel....Får jag drömma skulle jag gärna jobba med planering av stora evenemang i Göteborg eller varför inte med film!?

6. Vilken Disney-karaktär skulle du vilja vara, och varför?
Kanske Alladin, Orienten, flygande matta, Jasmine och en ande-kompis. What's not to like?

7. Om du behöver mata valborgselden, vilken bok hamnar först i elden, och varför? (och nej, jag gillar inte att bränna böcker, det är bara en hypotetisk fråga).
Gah, det här gör för ont t.o.m. som hypotetisk fråga! Men OK, eftersom jag precis varit i Småland och det där finns minst ett ex. av Växjösonen Jonas Jonassons "Hundraåringen..." i varje hem skulle det ju bli ett stort, fint bål. Och eftersom alla smålänningar älskar den skulle de sitt rykte till trots gå ut och köpa ett nytt exemplar, så win/win.

8. Om du hade obegränsat med pengar till att resa, vilka 3 platser skulle du besöka först?
Japan, Nya Zeeland och så skulle jag göra en ordentlig roadtrip med många avstickare mellan Vancouver till San Diego.

9. Vilken genre läser du helst?
Är väldigt mycket allätare och väljer nog snarare bort t.ex. deckare framför allt annat som finns att välja på, om än inte kategoriskt.

10. Har du någon hobby eller något fritidsintresse som inte alla vet om? Vad?
Har man läst här någon gång vet man nog att film är ett stort intresse. Jag är engagerad i en filmklubb på jobbet och ordnar filmvisningar ungefär en gång i månaden dit ungefär 50 personer brukar dyka upp. En lördag i november fixar vi en filmfestival med visningar, fika och mat från morgon till kväll!

11. Vad läser du just nu?
Ali Shaws "Flickan med glasfötterna" som är fin och speciell.

Och så från Mia på Mias bokhylla:

1. Vilken/vilka böcker läser du just nu?
Se fråga 11 ovan! Undviker helst parallelläsning.

2. Vilken TV-serie skulle du vilja leva i?
De mest fantastiska serierna vill jag kanske inte leva i (tänk Arkiv X eller Lost...) att uppleva dem fiktivt räcker, men Vita Huset eller Suits kanske skulle funka!

3. Vilket århundrade skulle du vilja leva i?
There's no time like the present! Annars 2100.

4. Vilket fantasyväsen skulle du vilja vara?
Självklart skulle jag vilja vara häxa som fick en inbjudan till Hogwarts på min 11 födelsedag.

5. Har du någon gång blivit riktigt rädd av en bok du läst?
Cujo i tonåren satte spår, usch.

6. Har du någon gång gråtit riktigt mycket av en bok du läst?
Har gråtit av olika anledningar, av sorg till Godnatt Mr Tom och Igelkottens elegans till exempel, eller av ilska till Hanne Vibeke Holsts serie om Therese Skårup där jag blev så j-la besviken på både stolthet, tjurighet och svek.

7. Finns det någon bok du ångrar att du läst?
Nej

8. Om du skulle skriva manus till en film, vem skulle du vilja regisserade den?
Du menar "när" inte "om" ;). Varför inte ovan nämnda Lone Scherfig som säkert skulle förvalta det väl och till och med få några att gråta.

9. Vilken bok- eller filmkaraktär stör du dig mest på?
Det finns många, men karaktärer som strular till det för att de inte KOMMUNICERAR gör mig galen, som några av Helena von Zweigbergks huvudpersoner till exempel.

10. Vilket är ditt favorit-te?
Får jag bara dricka ett te resten av livet blir det klassiska Earl Grey, men jag blandar gärna friskt.

11. Får man ta boken med sig in i himlen?
Oh ja, vad är annars meningen med efter-livet?

Till slut enligt O's 11 frågor:

1. Vilken bok ger dig vårkänslor?
Det mesta av Astrid Lindgren, särskilt Bullerbyn!

2. Det är snart skolavslutning. Vad köper du för bokpresent till en nybakad student?
En bra kokbok är sånt studenter tycker är astråkigt men som är så superbra att ha när man flyttar hemifrån. Klassiska rutiga kokboken till nybörjaren eller Kärlek, timjan och oliver till den mer vane matlagaren.

3. Vilken författare tycker du får på tok för lite uppmärksamhet?
Joy Nicholson borde efterlysas och Tawni O'Dell uppmärksammas av fler.

4. Vilken bok inspirerar dig?
Alla, ingen särskild. Pass!

5. Vilken bokkaraktär skulle du vilja ha som vän?
Ha, ha, på denna fråga brukar jag säga Patrick Kenzie och Angela Gennaro, de bjuder på motstånd men verkar vara hyvens prickar och lojala vänner när man väl kommer dem in på livet, ungefär som jag.

6. Vilken författare hade du helst velat träffa?
Nicole Krauss verkar sjukt sympatisk och mycket intressant.

7. Vilken bok läser du helst högt?
De senaste 4 åren har inneburit MYCKET högläsning och upprepning av böcker som jag nödvändigtvis inte gillar, men böckerna om Gittan som är berättelser med finess älskar jag att läsa högt.

8. Vilket bokformat föredrar du?
Inbundet.

9. Har du någon gång ljugit och sagt att du läst en bok trots att du inte har det?
Jag har absolut farit fram med osanning om att jag läst läroböcker och skolbeting, men jag påstår inte att jag läst Mästaren och Margarita om jag inte har det, nej.

10. Vilken bok erkänner du inte att du läst?
Ingen, men det står en bok av Agneta Sjödin i hyllan som jag skulle tycka det var pinsamt om någon trodde att jag har läst. Fy mig, och förlåt mamma, men så är det.

11. Vad läser du helst en långhelg som denna?
Det brukar innebära besök hos släktingar och då brukar både sällsynt lästid för vad än jag råkar läsa infinna sig samt inredningstidningar. Jag tar tacksamt emot båda!

Tack alla för era roliga frågor!