Sidor

onsdag 5 maj 2010

Saker på W

I veckan är det dags för del 23 i Bokfrågornas ABC hos Lilla O, dubbelve!

Whisky brukar vara deckargubbars favoritdryck. Vem är din favoritwhiskeydrickare (eller favoritspritdrickare) i litteraturens värld?
Jag tycker det är synd att det alltid beskrivs som både snobbigt och gubbigt att gilla whiskey, det stämmer i alla fall inte i min verklighet. Jag återvänder gärna till Alan Banks som även han passar mallen "kommissarie som gillar single malt och klassisk musik". För mig är hälften av nöjet med deckarserier att följa huvudpersonerna snarare än de olika fallen. Jag blir galen när förlagen översätter böckerna i fel ordning som de tyvärr även gjort med Robinson. Morr.

Wienervals är en dans och jag vill att du berättar om en bok där det förekommer minst en dansscen.
Visserligen bildligt talat, men så här skriver Sigge Eklund i Varulvsvalsen som beskriver det smärtsamma i att vara medberoende. Scenen är från ett möte för anhöriga till missbrukare:

”Har ni hört talas om varulvsvalsen? Ni har kanske inte hört termen tidigare, men ni har säkert dansat den, allihop... Missbrukaren är inte längre en människa. Hon ser ut som en människa, hon låter som en människa, men hennes kropp bebos av en varulv. Och denna varulv är danssugen. Han bjuder upp oss till dans. Och vi valsar med. Vi stackars medberoende som inte vet bättre. Varulven för, och vi vet inte annat än att följa. Steg för steg valsar vi genom livet. Årstiderna passerar utanför fönstret medan vi dansar. Sommar blir höst och höst blir vinter och åren går och vi blir äldre, medan vi tänker att om jag bara gör si… så kommer hon att sluta, eller om jag bara gör så… så kommer hon att bli frisk. Så lyder dansstegen. Och vi tar dem, steg för steg, medan åren går Jag var femtifyra när jag slutade dansa. Då hade jag dansat med i tretti år.”

En massa författare på W poppade upp i mitt huvud när jag försökte komma på uppgifter på w. Vem är din favoritförfattare på W?
Det finns verkligen mängder av bra författare på W, men jag kommer att tänka på Gunilla Wolde. Totte och Emmaböckerna är väldigt 70-talsdaterade men för en tvååring funkar de fortfarande bra som grund när instruktioner eller förklaringar behövs. Vi läser mycket Totte och Emmas första dag på dagis var bra förberedelse för den egna dagisstarten, precis som Wolde avsåg för över trettio år sedan. Skulle de enkla teckningarna uppdateras med lite modernare texter skulle de bli optimala.

Tänkte vända mig till älvdalskan för att få till det. Hoppas att den här sidan är korrekt och att wenndag betyder vardag. Vilken bok skildrar vardagslivet bäst?
Bok och bok, men seriealbumen Elvis av Maria och Tony Cronstam är brutalt ärliga och roliga skildringar av parets vardagsliv med mycket igenkänningsfaktor, i alla fall för oss!

3 kommentarer:

  1. Håller med om att deckare ska läsas i ordning. Lite jobbigt blir det ibland, som med Box 21 som jag inte alls känner för, men de andra av Roslund & Hedlund verkar så himla bra. Vad göra? Dagens I-landsproblem.

    SvaraRadera
  2. Gunilla Wolde är ett bra svar tycker jag. Jag älskade böckerna när jag var liten och min treåriga son älskar också Totte, i synnerhet Totte bakar.

    SvaraRadera
  3. Mina barn gillar också Totte och Emma, speciellt Emma tvärtemot som också är min favorit!

    SvaraRadera