fredag 29 november 2013

Fredagsenkät v.48

Hos Linda hittar jag veckans fredsgsenkät som ursprungligen kommer från Viktoria på LitteraturMagazinet.

1) Vad läser du just nu?
Som halva den läsande befolkningen läser jag Nyckeln. Den andra halvan har redan läst ut den.

2) Nästa bok du tänker börja på?
Jag brukar inte planera läsningen och vet inte vad det blir förrän det är dags. Gardell eller Bjärbo/Lindbäck eller Green eller....
Spelets konst av Chad Harbach blir nästa bokcirkelbok, men den sparar jag nog till julledigheten. 

3) Hur tänker du fira första advent?
Jag tänker ta fram några adventsljusstakar, försöka balansera min sons enorma pyntlusta med min egen mer modesta, kanske smaka årets Blossaglögg och äta en pepparkaka eller två.

4) Läser du helst en bok i taget eller slalomläser du? Dvs. Har du flera böcker igång samtidigt?
Jag är ingen slalomläsare, men har några undantag. Romaner kan jag inte parallelläsa, men att varva en roman med noveller eller grafiska berättelser går bra. Har jag fastnat i en roman kan jag också behöva varva med något annat, men då handlar det snarare om att pausa än att slalomläsa. 

Här om kvällen såg det ut så här i mitt knä och det kändes lite var lite väl schizofrent.


Trevlig helg!

söndag 24 november 2013

#fiktivnovember nr 4

30 dagar har november...och de dagarna är som tur är snart över. För att uthärda gäller det att hitta ljus i novembermörkret. På det som är min arbetsplats sedan 12 år tillbaka finns det några entusiaster, mig inklusive, som gör sitt bästa för att mitt i den tråkigaste månaden skapa en riktigt rolig dag. Vår alldeles egna filmfestival!

En lördag i november bjuder vi våra medlemmar och deras vänner på film från morgon till kväll, i år var temat dessutom något som ligger mig varmt om hjärtat Har du läst filmen? Urvalet är enormt av filmer som bygger på litteratur och vi visade både klassiker som "To kill a mockingbird" och "Den tredje mannen" till alldeles nyutkomna "The Great Gatsby" och filmatiseringen av Sofi Oksanens "Utrensning", för att bara nämna några, vi hinner nämligen med ca 25 visningar på en dag. Sedan är man ganska mör, men glad och inspirerad! Jag vet att många med mig alltid ser fram emot denna speciella novemberdag.

Men nu lyder ju faktiskt frågan i Helenas novembertävling: Berätta om något du ser fram emot bortom november! så för min del får det bli två andra bidrag i kategorin böcker som blivit film, jag ser nämligen mycket fram emot att se dessa "tvåor" inom kort:



söndag 17 november 2013

Fiktiv november: fråga 3

För att fira Fiktiviteter-Helenas fyraårsdag i blogggosfären och för att gemensamt driva bort Novembermörkret deltar jag i #fiktivnovember. Första frågan, berätta om din  bästa läsupplevelse i år besvarades genom att länka till ett gammalt inlägg då John Greens "The falt in our stars" fortfarande är den starkaste bokupplevelsen under året. Fråga 2, berätta om din bästa icke-bokliga fiktivitet i år fick sitt svar på Instagram med tipset om finfina tv-serien "Orange is the new black" som dessutom fick mig att gå tillbaka till Jenji Kohans gamla Weeds som jag helt missat.

Fråga tre kräver dock att jag väcker min egen slumrande blogg till liv då Helena gett oss den delikata uppgiften att berätta om årets bästa dag.

För min del drar sig minnet genast till de lediga stunderna jag haft tillsammans med familjen, Londonresan och de fyra efterföljande semesterveckorna i somras. Mellan de obligatoriska resorna till släkten i Norrbotten och Småland unnade vi oss också en spontansemester, en road trip utan mål, men med mycket mening! Vi styrde bilen söder ut från Göteborg och efter några stopp hamnade vi i Malmö. Där bodde vi mitt i stan, betygsatte lekplatser, shoppade, spelade minigolf och åt middagar på Lilla Torg. På science fiction bokhandeln inhandlades bland annat Neil Gaimans "The ocean at the end of the lane" som slåss med Green om årets läsupplevelse. Bara en så'n sak.

Det underbara sommarvädret och den välkomnande staden med sitt fantastiska utbud av aktiviteter för stor och liten gör att jag faktiskt utnämner en av de dagarna till årets bästa, så som bara helt oplanerade, förutsättningslösa stunder kan bli.