fredag 29 april 2011

Inför Pocket & Prassel 5.0

En stor eloge till En bok om dagen för hennes roligt ordnade pocketbyten som jag har följt förut men aldrig deltagit i förrän nu. Det börjar närma sig och här kommer en första lista med lite om mitt tycke och smak...

Vilken genre eller författare gillar du bäst?
Jag drar nog snarare år fantasi än realism, och betydligt mer modernt än klassiskt, även om det mesta funkar. Atwood är en favorit, Lehane likaså och Linn Ullman, Tawni O'Dell och Gillian Flynn får gärna skriva en bok om året. Ungdomsböcker som Harry Potter , Hungerspelen och Cirkeln slukar jag också.

Vilken genre eller författare är du nyfiken på?
Massor, är nyfiken på men har läst lite från Afrika och mellanöstern. En storhet som jag aldrig kommit mig för att läsa är Joyce Carol Oates. Neil Gaiman står också alltid högt på min vill-läsa-lista.

Vad har du läst, men tänkt "Aldrig mer!" om..?
Nu har ju inte Jonas Jonasson skrivit något mer men efter Hundraåringen kommer jag inte köa efter hans nästa.

Finns det någon författare som du samlar på? Har du allt?
Ja, alltså jag köper gärna de böcker jag vill äga men alla serier är inte kompletta. I Roslund & Hellströms serie om Edward Grens har jag inte läst eller köpt den första, Odjuret. Den skulle jag gärna ha. En av mina favoriter Margaret Atwood, har jag hittills bara lånat på biblioteket konstigt nog.

Finns det någon lista publicerad, över vad du har läst genom åren?
Nej, men inom kort planerar jag i alla fall att få upp listan över 2010 och 2011-års lästa böcker.

Annat litterärt, värt att veta..?
Undviker i det längsta svenska kvinnliga deckarförfattare.

Vad äter du för godis?
Det mesta, inte supersura. Gärna saltlakrits eller mörk choklad.

Naturgodis - ätbart eller inte..?
Absolut ätbart men är lite försiktig med nötter.

Dricker du te eller kaffe? Favoriter? Odrickbart?
Kaffe och te (svart, rött och grönt bara det inte smakar hö).

Hobby?
Film, musik & resor.

Favoritfilm?
Här finns det alldeles för många att välja på; Pulp Fiction, Magnolia, The Station Agent, Lord of the Rings, Kill Bill, Den gröna milen, Dirty Dancing, The Nightmare before Christmas till exempel.

Favoritmusik?
Lyssnar på mycket svenskt. Just nu Lykke Li, Carl Norén, Veronica Maggio och Erik Hassles nya, fortfarande mycket Robyn, alltid Kent. Under veckorna lyssnar jag på P3 större delen av dagen.

Stjärntecken?
Lejon

Favoritfärg?
Grön

Samlar du på något?
Näpp

fredag 22 april 2011

Gott och blandat

Efter en härligt, solig vecka i Norrbotten är jag tillbaka i ett lika soligt, men betydligt varmare Göteborg där min lilla familj ser fram emot en lugn påskhelg. M har övertagit Cirkeln, som jag har sträckläst i veckan, och nu gör han det samma. När den olidligt långa väntan på del två är över kommer vi garanterat att tävla hem till brevlådan och bokpaketet, precis som vi har gjort med t.ex. Harry Potter-serien och Hungerspelen. Hatten av för Sara Bergmark Elfgren och Mats Strandberg som skrivit årets snackis som verkligen levererar.

Förutom en långhelg i fint väder ser jag fram emot att läsa bloggstafetten hos enligt O som samlat 24 bloggare för att fira Världsbokdagen!

Jag har också anmält mig till mitt första pocketbyte hos En bok om dagen vilket ska bli jättekul och som gör att jag borde komma i kapp med några inlägg om årets läsning. Generellt kan jag säga att det har gått långsamt i år, först eftersom Presidenten hustru var så tjock, om än bra, och sedan för att Hundraåringen var så dålig.

Till sist, inför nästa bokcirkelträff ska jag skumma Vad jag älskade eftersom jag redan läst den, men vill påminna mig om vad det var jag älskade, för det gjorde jag.

Men nu, långfredagen till ära, ett glas vin, lite Wii och sedan Harry Potter-film. Glad Påsk!

onsdag 13 april 2011

Tematrio - Hembygden

På fredag styr jag kosan norrut, mot min hembygd i Norrbotten. Det är alltså väldigt passande att Lyran i veckans tematrio ber oss berätta om 3 böcker/texter av författare från din hemtrakt eller om romaner som utspelar sig i din hemstad!

Den text som är mitt soundtrack varje sommar, fina Semester är skriven av en Pitebo, Bo Sundström, men han har vad jag vet inte börjat konkurrera med sin fru än så han platsar inte på listan som författare.
  1. 1974 års nobelpristagare Eyvind Johnson från Svartbjörnsbyn utanför Boden var synnerligen produktiv och anses vara en av våra viktigaste proletärförfattare. I Romanen om Olof får vi den delvis biografiska berättelsen om hur det är att vara tonåring i Norrbotten i början av det förra seklet
  2. Svenska Akademiens ständige sekreterare, Peter Englund, är också Bodensare och även om hans Ofredsår står i bokyllan har jag inte läst någon av hans historiska böcker, däremot tittar jag då och då in på hans blogg, Att vara ständig.
  3. En långt mycket mindre läst författare, men min lilla hembys stora kändis som jag intervjuat en gång för en skoltidning hette Anna Rönnkvist. Hennes debut Hon Maria är en samling noveller med stark hembygdsanknytning skriven på dialekt. Undrar om den funkar för andra än norrbottningar?

fredag 8 april 2011

Presentböcker

Det kan vara svårt att ge bort skönlitteratur i present, i alla fall till mina närmaste vänninor eftersom vi har så olika smak och läsintresse, men i år har jag hittat mycket bra presentböcker, sådana som man kanske inte köper till sig själv men som är kul att ha.

S, som jag växt upp med, som jag bläddrat i otaliga Okej-tidningar med och som fortfarande lyssnar på Bon Jovi fick självklart Boken om Okej. På hennes 36-års kalas ville alla bläddra i den här nostalgitrippen.

E, globetrotter och fotbollsfantast fick Erik Nivas omfattande redogörelse kring världsfotbollens stjärnor och huvudpersoner, Liven längs linjen (inte att förväxla med Livet längs linjen om Malmbanans uppkomst, något jag misstänker att Gällivarefödde Niva tycker är en fyndig anspelning).

H, tvåbarnsmamman som drömmer om hus på landet, får Henrik Schyffert och Fredrik Lindströms bok Ljust & Fräscht. Jag ska försöka att inte tjuvläsa innan jag slagit in paketet.

torsdag 7 april 2011

Svärfar och förvaringen

Min svärfar är en hejare till hobbysnickare och har förvandlat många av våra förvaringsidéer till finfina möbler. Bokhyllor har han inte gett sig på än, där kör vi Billy & String. Men för våra resedagböcker, skivor och filmer ser det bland annat ut så här:

fredag 1 april 2011

Bokcirkelns hårda dom över hundraåringen

Ett par timmar före firandet av sin 100-års dag kliver Allan Karlsson ut genom fönstret på sitt vårdhem och beger sig i tofflor mot stadens resecentrum. Det är början på en, enligt omslaget, "sjövild och galen" historia som är det roligaste Lasse Berghagen har läst. Som så mycket i Allans liv blir även resan han startar på sin 100-årsdag full av spontana möten och slumpartade händelser. Allan är nämligen väl berest och har haft ett finger med i några av seklets mest politiskt laddade situationer, helt utan avsikt.

Jag gillar idén i teorin, en mosaikberättelse med slumpartade möten, absolut, men någonstans mellan elefantbajs, den kvinnliga karaktären som bara kallas Den Sköna och svär som en borstbindare och ännu en nu-slutar-vi -prata-och-tar-vi-oss-en-sup historia tappar jag intresset.

Men Jonas Jonasson har hittat sin publik med sin Forrest Gump möter Aarto Paasalinna skröna. Förutom Lasse Berghagen älskar mina föräldrar, svärfar och grannens mormor den här tokiga boken. Och det måste vara den publiken som håller honom kvar på topplistorna så länge, de är ju en läsande och köpstark grupp.

Jag och mina fem bokcirkelkompisar är dock rörande överens. Vi förstår inte riktigt succén med Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann och den får ett lågt snittbetyg. Det är inte min typ av humor och helt enkelt ingen bok jag skulle rekommendera mina vänner.