tisdag 27 juli 2010

Enkät

Ett rejält åskoväder har precis dragit undan och nu skymtar åter blå himmel. Första bloggandet på den svajiga anslutningen under semestern blir en liten enkät som jag hittade hos Helena på Fiktiviteter.

Sista...

...meningen du läste: "Och det var Laura B-H, som skrev på en roman uppe i tornet den sommaren, en kvinnoroman som senare skulle rendera henne ära och berömmelse. Fast det visste hon inte då, hon bara satt och skrev." De, för det blev ju faktiskt två, kommer från Den amerikanska flickan av Monika Fagerholm. Jag är halvvägs in i boken, är nyfiken men inte överväldigad men ser fortfarande fram emot Fagerholms sommarprat i augusti.

...impulsköpet: Efter att ha sett Eclipse, del tre av Twilight-serien utan att ha läst en rad av Stephenie Meyers succé, gick jag och köpte avslutningen Breaking Dawn. Den stillade min nyfikenhet, inte mycket mer. Jag tycker det var lång väntan tills upplösningen äntligen kom och inte heller den blev så maffig som jag hade hoppats på.

...bibliotekslånet: Var precis in på nätet och lånade om Margaret Atwoods Oryx och Crake och Dödssynden av Harper Lee och jag är rädd att jag inte kommer hinna läsa dem båda innan tiden går ut igen.

...bokrelaterade överraskning: Att det står två böcker av Doris Lessing i min mammas bokhylla. Hon hade hittat dem på second hand, dagen efter att Lessing avslöjades som Nobelpristagare 2007 och slog till för 10 kronor styck.

fredag 9 juli 2010

Semester

Förlåt alla kära böcker, en resa på +130 mil med 3 olika färdsätt gör att ett visst urval måste ske ändå. De som får följa med till sommarstugan är Människohamn, Den amerikanska flickan, Oryx & Crake och pågående Breaking dawn. How I met your mother säsong 3 är också nedpackad.

Första delsträckan avverkar jag på tåg, jag unnar mig att resa i 1:a klass till Småland i kväll och ska mysa med att läsa upplösningen om Bella och Edward och lyssna på Oskar Linnros. Det blir en perfekt start på fyra veckors semester innan jag är framme hos älskade lilla familjen igen. På söndag sätter vi oss på nästa tåg, nu för en lite längre resa norrut. Mitt under VM-finalen i fotboll….vilken miss. Jag får följa det via skrapig radiokanal i stället. Viva España!

Veckorna i Norrbotten brukar rinna iväg utan alltför stora ansträngningar, bara....semester.

När vi är tillbaka på västkusten kommer jag ha fyllt 35 och fått efterlängtade festivalbiljetter i present (eller hur, älskling?). Det finns många godbitar att se fram emot i Slottsskogen 13-14
augusti.

Nu önskar jag dig en skön sommar!

Nöjd kund

Vi bytte bank förra året, mest för att vi inte var nöjda med den gamla längre och tyckte att vi inte fick något tillbaka för det vi faktiskt betalade. Det var lite stök med flytten, sälja fonder, byta autogiro och allt är nog inte på plats ännu, men vi är samtidigt så oerhört nöjda med nya banken och vår bankkvinna. I veckan låg det dessutom en sommarpresent och väntade i brevlådan i form av ett Pocketogram! Jag har väl aldrig hört på maken. Bank. Present. Bok. Tack så hjärtligt, det blev Maria Ernestams Alltid hos dig!
.

torsdag 8 juli 2010

Adventureland

Sommaren 1987 skulle bli James stora äventyr med en lång Europaluff innan han och bästa kompisen flyttar till New York för att gå på college. I stället blir hans pappa degraderad på jobbet och James kraschar bilen i grannens trädgård så pengarna till både resa och flytt försvinner plötsligt i andra hål. James tvingas söka jobb på ortens skröpliga nöjespark, Adventureland och hamnar som nybörjare lägst ner i hierarkin, bland spelhjulen till skillnad från de coola attraktionerna. Det största misslyckandet är om någon besökare kommer runt de cyniska ägarnas spelfusk och vinner en giant-ass Panda, något som James råkar ut för redan första dagen. Men nya bekantskaper finns det i alla fall gott om på Adventureland och sommaren kanske inte blir så illa ändå?

Charmiga Adventureland är skriven och regisserad av Greg Mottola som även var inblandad i en av mina favoriter i kategorin pubertala komedier, Superbad. Adventureland är mer av en dramakomedi men man känner igen vissa teman, som uppdelningen mellan nördar och coola, drömmen och den snygga tjejen samt sprit- och drogkulturen. Det är också skönt nostalgisk 80-tals musik i bakgrunden hela tiden och så är det kul att se Kristen Stewart som revolterande och lite svårmodiga Em, men utan att vara besatt av en vampyr! 3+

tisdag 6 juli 2010

Tematrio: Läsning i hängmattan

Det närmar sig, inte många dagar kvar tills jag också ligger i hängmattan och som vanligt blir det med Bottenvikens vågor skvalpande i bakgrunden. Lyran ber oss i veckan berätta om tre bra böcker/författare att läsa i hängmattan!

Tawny O'Dell är en favorit vars historier utspelar i nordostamerikanska småstäder, kring nedlagda industrier och gruvor. Det är tuffa kvinnor och män med mörka familjehemligheter i karg miljö, inte ljus och puttrig sommarläsning, men så bra med fångande karaktärer. Ivans återkomst och Avvägar är favoriterna.

Samma lite hårda, karga stil har Dennis Lehane och hans Kenzie/Gennaro serie är min favorit i spänningsgenren. Patrick Kenzie och Angela Gennaro är barndomsvänner och kompanjoner som privatdetektiver i Bostons arbetarkvarter där de vuxit upp, Patrick med en beundrad men hård far och Angela i en familj med italienska rötter och kopplingar till maffian. Deras bundsförvanter i utredningarna är allt från journalister och poliser till den lätt psykopatiske vapenhandlaren Bubba Rogowski. Kan det bli mer verklighetsflykt?

Är du riktigt överhettad och bara orkar med kortisar men ändå vill tänka är Mia Skäringers Dyngkåt och hur helig som helst den optimala krönikeboken. Jag både skrattar högt och får ont i hjärtat av texterna som är de ärligaste och mest utlämnande jag läst på länge, om någonsin, och det är uppfriskande.

måndag 5 juli 2010

Bokporr

Om man vill göra sin bok- och bokhylleälskade partner glad kan man skicka honom/henne en länk som den här. Vad är det med bokhyllor och bokhögar som är så vackert?


Jag råkade även nämna för M att det finns en bookbook som nu är en av hans käraste ägodelar. Nu har han och lilleman åkt iväg på egen semester, och med sig tog han findatorn i läderfodralet. Mig lämnade han med den som är på väg att krascha, där fläkten är sönder och brummar och blir så varm att det är omöjligt att ligga i sängen och se i kapp veckans In treatment. Däremot åkte han utan att packa ner sin sommarläsning, de får jag släpa på tåget. Men vad gör man inte för kärleken…till böckerna och till sin man ;)

En ensam vecka öppnar för oändliga möjligheter, att träffa vänner jag försummat, äta glass till middag, läsa böcker och bäst av allt sova hårt och ostört hela natten. Att vara ensam hemma innebär också att jag pausar med Människohamn, den är jättebra men jag är lite mörkrädd så i veckan väljer jag något mindre spökigt för att riktigt kunna njuta!

fredag 2 juli 2010

The Twilight saga: Eclipse

M's brorson, lillemans trettonåriga kusin är på efterlängtat besök och då brukar jag få äran att gå med på bio. I går var vi båda överens att det var Eclipse vi ville se, så den varma sommarkvällen spenderade vi i Forks, Seattle i sällskap med bland annat vampyrer och formskiftare.

Sista terminen av high school närmar sig slutet, Bella och Edward är tillsammans igen, övertygade att de ska spendera evigheten tillsammans. Samtidigt pågår mystiska försvinnanden och mord i Seattle som familjen Cullen bevakar noga. Än en gång visar sig Bella vara i fara och ärkerivalerna vampyrer & varulvar bildar en skör allians för staden Forks och Bellas säkerhet. Jacob får än en gång en viktig plats i Bellas liv och hennes önskan att bli vampyr, som bara är självklart för henne själv, får hela tiden nya dimensioner.

Twilightsagans tredje del är både actionfylld och befriande rolig. Bellas pappa har flera sköna repliker och det är mycket humor kring hunk-fighten mellan Jacob och Edward samtidigt som äventyret och romantiken lever i allra högsta grad.

Twilight var OK, New Moon ett bottennapp men Eclipse tar sig ordentligt och är definitivt den bästa av de tre filmerna i serien. Att sedan Bella ständigt behöver skyddas känns något förlegat och hennes besatthet av att lämna familj och vänner för att omvandlas till en kall och själlös varelse kommer jag aldrig förstå, även om det är för Edward Cullen. 3-